A pénzügyminiszter szerint valószínűleg sohasem teljesülnek a tüntető egészségügyisek követelései

Hírösszefoglaló 2017. október 19., 14:33

Valószínűleg soha nem teljesülnek az egészségügyi szakszervezetek követelései – jelentette ki csütörtökön Ionuţ Mişa pénzügyminiszter, aki nem tartja normálisnak, hogy bizonyos esetekben a fizetés mellé 300 százalékos pótlékot számoljanak fel.

Fotó: Agerpres

Mişa az Agerpres szerint kifejtette, az egészségügyi alkalmazottak pótlékaira 2,9 milliárd lejt utalnak ki jövőre, ami 20%-os növekedést jelent, de még ezzel sem tettek eleget minden követelésnek. „Valószínűleg soha nem teljesül minden követelésük” – vélekedett a szaktárca vezetője, aki szerint egyes egészségügyi alkalmazottak számítógép-kezelési pótlékot is kapnak, és ő ezt nem tartja helyénvalónak.

„Talán jobb lenne ezeket a pótlékokat a fizetés részévé tenni, így első perctől tudnánk, mennyi egy orvos vagy egy sürgősségi osztályon dolgozó asszisztens fizetése. Ezek a pótlékok rengeteg gondot és zavart okoznak. Nem hinném, hogy önöknél van számítógép-kezelési pótlék. Szerintem manapság mindannyian használunk számítógépet.

Nem tartom túl korrektnek, hogy valaki 15%-os pótlékot kapjon csak azért, mert használja a számítógépet”

– fejtette ki álláspontját a pénzügyminiszter.

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség több mint 7500 tagja tüntetett csütörtökön a bukaresti George Enescu téren az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben tapasztalható problémák miatt. A tiltakozók később a Győzelem térre vonultak.

A szakszervezet többek között követeli a pótlékok 30 százalékban megállapított felső határának eltörlését, továbbá hogy az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozó minden alkalmazott – beleértve a műszaki és az adminisztratív személyzetet is – részesüljön a különleges munkakörülményekért járó pótlékban; hogy 2018. március 1-jétől kapják meg a beígért teljes béremelést, hogy mondjon le a kormány a társadalombiztosítási járulék terhének a munkavállalóra való áthárításáról, illetve hogy egész év folyamán részesüljenek az élelmiszerjegyekből.

A szakszervezetisek vuvuzelákkal felszerelkezve érkeztek. Többek között

azt skandálták, hogy „Tolvajok”, illetve „Ti űzitek el az országból az orvosokat”, „Ha nem adtok, legalább ne vegyetek el” feliratú táblákat tartottak a magasba.

A Sanitas elnöke, Leonard Bărăscu szerint az ország minden megyéjéből érkeztek résztvevők a megmozdulásra. „A kormány hónapok óta egyebet sem tesz, csak mímeli, hogy érdekli azoknak a szakágaknak a sorsa, amelyeket ők maguk neveztek országos érdekeltségűeknek. A kormányprogramhoz való ragaszkodást hozva fel ürügyként olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek hátrányosan érintik az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozókat.

Hogy akarják megakadályozni a személyzet külföldre vagy magánintézményekhez való elvándorlását olyan intézkedésekkel, amelyek a bérek csökkenéséhez, az élelmiszerjegyek elvesztéséhez, több kötelező ügyelethez vezetnek?”

– tette fel a kérdést szerdai közleményében a Sanitas elnöke.

A csütörtöki tiltakozást követően a Sanitas Országos Tanácsa eldönti, hogy mely dátumtól kezdenek általános sztrájkba, amennyiben nem teljesítik követeléseiket. Pénteken aszerdai tárgyalások után  újabb egyeztetésekre kerülhet sor a szakszervezet és a kormány képviselői között.