Katalán válság: Románia teljes szolidaritásáról biztosította Spanyolországot

MTI 2017. október 18., 22:05

Románia határozottan kiáll Spanyolország szuverenitása és területi épsége mellett – közölte a madridi tiltás ellenére megszervezett katalán függetlenségi népszavazásra utalva szerdán a román elnöki hivatal.

Alfonso Dastis Quecedo spanyol külügyminiszter és román kollégája, Teodor Meleșcanu Fotó: Mae.ro

A román államfő csak a közeli partnernek tekintett országok Bukarestbe látogató minisztereit szokta rövid udvariassági látogatásra fogadni, de ilyen esetben is ritkaság, hogy a találkozó tényén kívül a különböző rangú felek megbeszéléséről részleteket is közöljenek. A spanyol külügyminiszter bukaresti látogatása alkalmával azonban a román elnöki hivatal kivételt tett, és beszámolt arról, hogy

Klaus Johannis fontosnak tartja az alkotmányos keret és a nemzetközi jog tiszteletben tartását a katalóniai helyzet rendezésében.

A román államfő azt is leszögezte: országa Spanyolország belügyének tekinti a katalóniai feszültséget, kifejezve reményét, hogy a hatóságok megtalálják a legjobb megoldást az alkotmányos rend helyreállítására.

A spanyol diplomácia vezetőjével közösen tartott bukaresti sajtóértekezleten Teodor Meleșcanu román külügyminiszter is leszögezte: bármilyen egyoldalú függetlenségi nyilatkozat nélkülözi a jogi alapot, és semmilyen jogi következménye nem lehet.

Meleșcanu Románia teljes szolidaritásáról biztosította Spanyolországot, amelyet modellnek nevezett a demokratikus és európai értékek tisztelete terén.

Dastis Quecedo méltatta az országában élő nagy számú román közösség Spanyolországgal szemben tanúsított hűségét. Kifejtette: a román közösség tagjai általában jól beilleszkednek a spanyol társadalomba, hozzájárulnak az ország gazdasági fejlődéséhez és legtöbben a válság idején is kitartottak, maguk is hozzájárulván később az ország talpra állásához.

A spanyol külügyminiszter vendéglátójával egyetértésben azt állította:

a Katalóniában élő románok – és a tartomány minden más lakója számára is – a bizonytalanság esetleges elhúzódása jelentené a legnagyobb veszélyt, ami súlyos gazdasági következményekkel járhat.

Dastis Quecedo elismeréssel beszélt Románia kiugró ritmusú gazdasági növekedéséről, amely a spanyol befektetők számára is vonzó. Megemlítette, hogy a két ország közti kereskedelmi forgalom jelenleg évi négymilliárd euróra tehető. A két külügyminiszter a polgárok és vállalkozások kettős adóztatásának elkerüléséről írt alá egyezményt a bukaresti közös sajtótájékoztatón.

{K1}