Megelégelték a használtautó-dömpinget, Dragnea inkább a Roncsautóprogram keretét bővítené

Bálint Eszter 2017. október 19., 08:38

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a korábbi bejelentésekkel ellentétben nem újabb adóval kell megállítani a használtautó-importot.

Fotó: Barabás Ákos

Nem újabb gépkocsi-regisztrációs adó kivetésén dolgozik a kormány, de Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter feladata egy olyan intézkedéscsomag kidolgozása, ami megfékezi a használt autók importját – jelentette be Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Graţiela Gavrilescu asszony feladata, hogy előrukkoljon egy javaslattal. De nem egy adó bevezetésének ötletével, hanem lássuk, melyik a legjobb intézkedéscsomag annak érdekében, hogy ne nőjön tovább a használtautó-import, hanem inkább a belföldi termelés bővüljön”

– fejtette ki a képviselőház elnöke. Ő maga különben azt mondja, a Roncsautóprogramra kiutalt keret növelése jót tenne a romániai autógyártásnak.

A gépkocsik forgalomba írásakor kért környezetvédelmi bélyegilletéket – amit továbbra is mindenki regadóként emlegetett a korábbi elnevezés rövidítéseként – a parlament 2017. február elsejétől törölte el, ettől az időponttól kezdődően pedig megtöbbszöröződött a Romániába behozott nyugati használt autók száma. A kormány éppen ezért munkacsoportot hozott létre, amelynek célja megakadályozni, hogy az ország Európa autótemetőjévé váljon.

Az eddig kiszivárgott információknak viszont ellentmond Dragnea bejelentése, miszerint nem kell új adó.

A legfrissebb sajtóértesülés például az volt, hogy olyan jogszabályjavaslaton dolgozik a témával megbízott munkacsoport, amely „a legnagyobb szennyező fizessen a legtöbbet” elvet követné. Azt azonban még nem lehetett tudni, hogy ez is regisztrációs díj lesz-e, amit a számtábla kiváltásakor kell befizetni, vagy éves adó formájában határozzák meg.

Nemrég pedig Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint új adóval pótolják a korábban több név alatt is futó gépkocsi-regisztrációs díjat. Közölte, az általa vezetett tárca munkabizottságban elemzi egy új környezetvédelmi illeték bevezetésének lehetőségét, amely a másodkézből vásárolt autókra vonatkozna.

Elmondta, a testületben a minisztérium illetékesei mellett az Országos Környezetvédelmi Alap, a Román Gépkocsi-nyilvántartó Hivatal, az adóhatóság, a gépjárműgyártók és civil szervezetek képviselői is részt vesznek.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan lehetne a szennyező, alacsony szennyezési szabvánnyal, de magas szén-dioxid-kibocsátással működő autókra környezetvédelmi illetéket kivetni.

Három kritériumot veszünk figyelembe – a hengerűrtartalmat, amelyet minden autónál megadóztatnak, a szennyezési szabványt és harmadsorban a minden jármű által kibocsátott szennyezést. Egyelőre nincs végleges formánk, azt szeretném, ha az elemzés rendkívül alapos lenne” – részletezte a környezetvédelmi miniszter.

Gavrilescu arról nem beszélt, hogy mikortól léphetne életbe az új illeték. Azt azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem egy új regadóról lesz szó. „Úgy vélem, hogy nem kell a regisztrációs adót kiróni. Ez olyan, mintha a szekeret kötnénk a lovak elé. Amikor egy ilyen illetéket kiszámítunk, tudnunk kell, hogy mennyit közlekedik az adott jármű egy bizonyos időszakon belül, hogy felbecsülhessük a szennyezőanyag-kibocsátását” – magyarázta el Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.