Beleszoktak a váradiak a gyaloglásba – kirúgással fenyegetik a sztrájkoló busz- és villamosvezetőket

Bálint Eszter , Pap Melinda 2017. október 18., 18:55

Miután a nagyváradi közszállítási vállalat alkalmazottai szerdán folytatták a kedden kirobbantott sztrájkot, a polgármester elbocsátásokkal fenyegetőzött. A lakosok ugyanakkor a második napra már „beletanultak” a helyzetbe, és bosszankodás helyett inkább humorral reagáltak a buszok és villamosok leállására.

Komoly kihívást jelent taxit találni Nagyváradon Fotó: Ebihoreanul.ro

A kért béremelés helyett elbocsátásokat helyezett kilátásba a Helyi Közszállítási Vállalatnál (HKV) Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy az alkalmazottak szerdán folyatták a kedd reggel kirobbantott sztrájkot. Az elöljáró szerdán délben találkozott a HKV vezetőségével, hogy megoldást találjanak a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó vállalatnál kialakult krízishelyzetre.

A találkozó után a székhely előtt álló tiltakozóknak azt mondta:

elfogadhatatlan, hogy a villamosvezetők és a buszsofőrök nem álltak munkába, ezért a vállalat vezetősége által kedden megígért béremelés helyett elbocsátásokat hajtanak végre.

Az ígéret szerint jövő évtől havi 250 lejes béremelésben részesültek volna az alkalmazottak, akik egyenként 15 lejes élelmiszerutalványokat is kaptak volna, de az érintettek visszautasították az ajánlatot. Bolojan hangsúlyozta: a HKV munkatársai az önkormányzat hatáskörébe tartozó vállalatok legjobban fizetett alkalmazottai közé tartoznak. Hozzátette: helyi költségvetésből évente 5 millió eurót juttatnak a vállalatnak, ennél több pénzt pedig nem tudnak elkülöníteni.

A sztrájkolók füttykoncerttel fogadták az elöljáró bejelentését, és kijelentették: folytatják a tiltakozást. Többen közülük elszántságukat bizonyítandó megírták a felmondásukat, és azzal fenyegetőztek, hogy amennyiben nem teljesítik kérésüket, távoznak a vállalattól.

„Akiknek nem tetszenek a feltételek, távozhatnak”

Későbbi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan abnormálisnak és felelőtlennek nevezte a sztrájkot, amely szerinte ráadásul illegális is, ugyanis a kollektív munkaszerződés szerint el kellett volna látni a munka legalább 30 százalékát, ehhez képest egyetlen tömegközlekedési jármű sem közlekedett.

Elmondta, kedden és szerdán is tárgyalt az alkalmazottakkal, és kérte, hogy álljanak munkába, amire szerinte egyesek hajlanának is, azonban „egy kemény mag” eltorlaszolja a kijáratot, és nem engedi kihajtani a járműveket a depóból. Az elöljáró részletekbe menően ismertette a vállalat tevékenységét, kifejtve, hogy költségvetésének mintegy felét egyedüli részvényesként az önkormányzat állja. Ehhez az 5 millió euróhoz még hozzáadódik a fejlesztésekre szánt 500 ezer euró.

A városvezetés csak a büdzsé növekedésével arányosan emelheti a vállalat juttatását, nem tud 20–30 százalékkal nagyobb összeget biztosítani, szögezte le Bolojan. Elmondása szerint

a villamosvezetők és a buszsofőrök a ledolgozott pluszórák függvényében 1700 és 2700 lej között keresnek, a kért béremelést pedig csak leépítések által tudják biztosítani.

Bolojan újabb felhívást intézett az alkalmazottakhoz, hogy kezdjék el a munkát, rámutatva, hogy a kollektív munkaszerződés értelmében a harmadik igazolatlan hiányzás után felbontják a munkaszerződésüket.

A polgármester nem tudta garantálni, hogy a csütörtöki nap folyamán újraindul a közszállítás, azt viszont vállalta, hogy ha erre nem kerül sor, elbocsátásokat hajtanak végre, és új alkalmazottakat vesznek fel.

Akiknek nem tetszenek az ajánlott feltételek, távozhatnak. Nem támogathatjuk ezt a gyakorlatot, mert az azt jelentené, hogy az anarchiát ösztönözzük”

– fogalmazott Bolojan emlékeztetve, hogy nyolc éve tartó mandátuma során ez már a harmadik sztrájk a tömegközlekedési vállalatnál.

Ilie Bolojan polgármester a sztrájkolók körében Fotó: Ebihoreanul.ro

Eközben a HKV vezetősége honlapján és a közösségi hálón kért elnézést a lakosságnak okozott bosszúság miatt. Ugyanakkor bejelentették, a bérlettel rendelkező utasok számára a következő bérletváltáskor annyi nappal hosszabbítják meg az okmány érvényességi idejét, ameddig a sztrájk tart, sőt kárpótlásként egy plusznapot is hozzászámolnak.

Felkészületlenül érte a sztrájk a váradiakat

A kedd hajnalban kirobbantott sztrájk teljesen felkészületlenül érte a nagyváradiakat, akik a szokásos ritmusban készülődtek a munkába, illetve az iskolába. Aki nem „lógott” a Facebookon, vagy nem pillantott rá valamely helyi portálra, nem hallgatott helyi rádiót, nagy eséllyel elkésett, ha rendszerint busszal vagy villamossal közlekedik.

A várakozó emberek eleinte tanakodtak, hogy mi történhet, aztán futótűzként kezdett terjedni a munkabeszüntetés híre, végül a HKV a megállók elektromos kijelzőin is hírül adta, hogy sztrájkolnak a sofőrök. Azok előtt pedig, akik még otthon értesültek arról, hogy teljesen leállt a tömegközlekedés, nagyjából három járható út maradt: kerékpárra pattantak, kényelmesebb cipőre váltva gyalog indultak útnak, vagy megpróbáltak taxit hívni. Ez azonban szinte lehetetlen vállalkozás volt kedden és szerdán is, a bérfuvarozópiac ugyanis nem úgy alakult, hogy át tudja venni a tömegközlekedés szerepét.

Olyan személyről is tudunk, aki amiatt késte le a Németországba tartó esti repülőgépet, mert nem sikerült taxit találnia.

Mindezt szerdán az egyik taxivállalat diszpécsere is megerősítette a Krónikának, úgy fogalmazott: „kevés az autó, nem tudjuk kiszolgálni az összes klienst”. Munkatársunknak is csak sokadszori próbálkozásra sikerült elérnie a sokáig foglaltat jelző számot, majd füle hallatára utasítottak el több kérést is.

Ilie Bolojan szerint

a sztrájk mintegy 20 ezer polgár életére hat ki, a nagyváradiakon kívül a szomszédos Bors és Váradszentmárton lakosait is érinti, és többek között az iskolások életét nehezíti meg.

Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatója ugyanakkor lapunknak úgy fogalmazott: a belvárosi tanintézet tevékenységére nem hatott ki annyira az akció, ugyanis a szülők többsége kocsival viszi iskolába gyerekét. Inkább az alkalmazottak között akadtak olyanok, akik kedden és szerdán nem tudtak időben beérni munkába.

Vad Zoltán, a Mihai Eminescu Főgimnázium informatikaszakos tanára lapunknak arról számolt be, kedden több diák is elkésett, hiszen őket is meglepte a sztrájk. Szerdán azonban már „készültek”: volt, akit autóval vittek el, többen pedig gyalog érkeztek. Vannak ugyanakkor vidéki diákjaik, akik vonattal vagy távolsági busszal járnak be Váradra, ők többnyire az állomástól gyalogoltak. „De olyan is volt, aki kihasználta a helyzetet, és szándékosan késett óráról arra hivatkozva, hogy nem járnak a villamosok” – avatott be a diákcsínyek világába Vad Zoltán.

Szolidaritásról és humorérzékről tettek tanúbizonyságot

Tapasztalataink szerint a legtöbb iskolában és munkahelyen megértően viszonyultak a helyzethez a tanárok, cégvezetők, szerdán pedig már többnyire pontos volt mindenki, hiszen előre lehetett tudni, hogy reggel biztosan nem indul újra a tömegközlekedés. Bár magától értetődő lenne, hogy a Biharpüspöki városrészben élők jártak a legrosszabbul, hiszen a központtól nagy távolságra laknak, az ott élő Szeghalmi Örs újságírótól megtudtuk: épp ellenkezőleg, ők a legszerencsésebbek, az egyik hipermarket ugyanis saját busszal szállítja a lakosokat óránként több alkalommal a Rogériusz negyedből, a sofőrök pedig szolidarizáltak az ott élőkkel, így azt is elvitték, aki amúgy nem vásárolni indult.

Különben rengetegen humorral vagy iróniával reagáltak a helyzetre, a váradiak Facebook-bejegyzései nagyrészt a helyzet tragikomikumára irányították rá a figyelmet, de ehhez nagyban hozzájárulhatott az is, hogy napsütéses őszi napokon kényszerültek az emberek „lábbuszozni”, nem pedig egy hideg, esős novemberi napon. 

{K1}