A legnagyobb kárt okozta a román turizmusban az Omnia a rendszerváltás óta

Krónika 2017. október 18., 13:25

A rendszerváltás óta turisztikai vállalkozás nem okozott akkora kárt, mint az Omnia Turism – nyilatkozta egy szerdai sajtótájékoztatón Mircea Titus Dobre turisztikai miniszter. A csődbe ment  utazási iroda több mint kétszáz ügyfele ragadt külföldön.

Fotó: Krónika

A tárcavezető beszámolója szerint a napokban csődöt hirdetett ügynökség a 2018-as évre körülbelül 7,5 millió euró értékben adott el turisztikai csomagokat 8 500 ügyfélnek, a 2017. október 17-e és december 31-e közötti időszakra pedig 202 turista vásárolt tőlük idegenforgalmi szolgáltatásokat, 433 ezer euró értékben.

A tárcavezető elmondta, erkölcsi és a törvényességi szempontból is tökéletesen működött az Omnia Turism turisztikai ügynökség, minden feltételt teljesített, ami egy megbízható ügynökségtől elvárható, így számos ügyfele tíz éve velük kirándul. Mircea Titus Dobre közölte, a 2017. október 17-e és december 31-e közötti időszakban 202 magán- és jogi személy összesen 433 ezer eurót fizetett ki nekik, hogy elmehessenek kirándulni.

„Ez azonban nem lesz lehetséges, mert a vállalkozásnak már nincs meg az ehhez szükéges pénze.

Felhívom a vállalat minden ügyfelének figyelmét, hogy ne induljanak útnak, még akkor sem, ha a repülőjegyük már megvan, mert a szállásuk nincs kifizetve.

A 2018-as évre körülbelül 7,5 millió euróra adott el turisztikai csomagokat az ügynökség. Szerintem a forradalom óta ez a legnagyobb kár, amit egy turisztikai ügynökség okozott. Nagyon súlyos a helyzet” – idézte Dobrét az Agerpres hírügynökség.

A tárcavezető elmondta, a piacon 1991 óta jelen levő Omnia Turism bankszámláin mindössze 30 ezer euró volt. Az országos adóhatóság (ANAF) ellenőrzésekbe kezd, hogy kiderítse, mekkora kárt okozott az államnak a vállalkozás. Jelenleg 244 turista tartózkodik külföldön a fizetésképtelenséget hirdetett Omnia Turism ügynökségen keresztül. Egy részük saját zsebből fizette ki a szállását. Különben az Omnia Turism azután jelentett fizetésképtelenséget, hogy tulajdonosa, George Negru anyagi nehézségei miatt hétfőn öngyilkosságot követett el.

Dobre tájékoztatása szerint idén 88 romániai idegenforgalmi ügynökség engedélyét függesztették fel, jelenleg pedig 2 061 engedélyezett turisztikai ügynökség működik az országban.