Liviu Dragnea ellenzi március 15. romániai ünneppé nyilvánítását

Krónika 2017. október 17., 17:43

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint bölcs döntés volt visszautalni a szakbizottsághoz az RMDSZ törvénytervezetét, amelynek értelmében a romániai magyar közösség hivatalos ünnepévé nyilvánítanák március 15-ét.

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Liviu Dragnea kedden úgy nyilatkozott, a PSD a jelenlegi formájában nem támogatja a kezdeményezést.

„Bölcs döntés volt részükről visszaküldeni a törvényjavaslatot a szakbizottsághoz. Nem tudom, hogyan lehetne, de ha megtalálják a módját annak, hogy módosítsanak a javaslaton, ha találnak egy más megoldást, rendben van. Jelenlegi formájában azonban sem mi nem szavazzuk meg a tervezetet, sem mások” – idézte a politikust az Agerpres hírügynökség.

A bukaresti szenátus hétfőn visszaküldte a szakbizottsághoz az RMDSZ törvénytervezetét, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára. A plenáris vita és végszavazás elnapolását a tervezetet előterjesztő RMDSZ frakcióvezetője, Cseke Attila javasolta, kérését pedig a szociálliberális kormánytöbbség megszavazta.

A frakcióvezető elismerte: a halasztás azzal áll összefüggésben, hogy jelenleg nincs meg a tervezet elfogadásához szükséges többségi támogatás.

„A román ellenzék olyan nacionalista légkört teremtett, amelyben most nem lehetett a többséget biztosítani a törvénytervezet elfogadásához. Az RMDSZ továbbra is nyitott a kezdeményezéssel kapcsolatos vitára, a felmerülő kérdések megbeszélésére. Úgy látjuk, hogy további párbeszédre van szükség a témában a román többséggel, ezért egyetértünk azzal, hogy törvénytervezetünk kerüljön vissza a szakbizottságokba. Ezáltal plusz időt és újabb párbeszéd lehetőséget biztosítunk a szenátusnak a viták lefolytatására, amennyiben erre igény mutatkozik” – idézte a frakcióvezetőt az RMDSZ hírlevele.

{K1}

A tervezet lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatók kérésre szabadnapot adhatnának március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolna be a román közszolgálati televízió és rádió.