Tişe: a PSD mocskos játékot folytat a pataréti földcsuszamlás ügyében

Kőrössy Andrea 2017. október 17., 17:02

A kolozsváriak elleni „mocskos játéknak” nevezte Alin Tişe Kolozs megyei tanácselnök a pataréti szeméttelep ügyében nyár óta zajló – inkább politikai, mint környezetvédelmi jellegű – vitát.

Tişe keddi közleményében rámutatott: már egy hét telt el azóta, hogy hivatalosan kérte a prefektustól a megyei készenléti bizottság összehívását, de azóta sem történt semmi, holott „mindenki az eset sürgősségi jellege miatt reklamált”.

A tanácselnöknek meggyőződése, hogy ez a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az alakulat által eszközként használt kormánymegbízott „mocskos játéka”, amellyel a nemzeti liberális (PNL) vezetésű megyei és kolozsvári önkormányzatot akarják hiteltelenné tenni.

Holott a PSD-nek és cinkostársainak tudatában kellene lenniük annak, hogy ezzel a megye, illetve a megyeszékhely lakosait, a polgárok egészségét veszélyeztetik”

– fogalmazott Alin Tişe. A tanácselnök „a tizenkettedik órában” arra kéri az illetékeseket, hogy viselkedjenek racionálisan, illetve felszólította a perfektust, hogy a lehető leghamarabb hívja össze a készenléti bizottságot, hogy ki lehessen hirdetni a riadókészültséget a pataréti szeméttelep ügyében.

{K1}

A PNL-s politikus arra is kitért: reméli, hogy a megbeszélésen nem azzal kell szembesülnie, hogy a PSD-sek szabotálják a hulladéktározóban bekövetkezett földcsuszamlások okozta problémák megoldását.

Az üzemen kívül helyezett pataréti szeméttározó ügyében nyáron indult politikai csatározás, amikor a telepen földcsuszamlás következett be.

A tulajdonos megyei önkormányzat illetékesei többször is hansúlyozták, hogy mindent megtesznek a probléma orvoslásáért, illetve arról is biztosítottak, hogy a tározó lezárása az előírásoknak megfelelően halad.

{K2}

Aurel Cherecheş prefektus ezzel szemben azt állítja, hogy az önkormányzat nem végzi megfelelően a munkáját.

A vitába a Környezetvédelmi Őrség is bekapcsolódott: szeptemberben büntetőjogi feljelentést tett a megyei önkormányzat ellen, mivel az nem ültette gyakorlatba az elrendelt intézkedéseket, múlt héten pedig a kolozsvári polgármesteri hivatal közterületfenntartó vállalatát bírságolták meg 60 ezer lejre a megelőző héten a pataréti szeméttelepen tomboló tűzvész miatt.

{K3}