Enyhítik az ellenőri szigort, csak 90 nap után bírságolnak

Bálint Eszter 2017. október 18., 08:06

Nem bírságolják meg az első ellenőrzésnél a cégeket a megelőzési törvény hatályba lépése után, ha az ellenőrök által tapasztalt rendellenességek nem súlyosak. 90 nap áll majd a rendelkezésükre, hogy orvosolják a felmerülő gondokat.

Fotó: Facebook/ANPC

Ezt Ilan Laufer üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter jelentett be kedden, aki szerint az ellenőrök a 90 nap után visszatérnek, és ha akkor sincs minden rendben, bírságolhatnak.

Mint részletezte, a szenátus által már elfogadott, jelenleg a képviselőház – mint döntéshozó testület - előtt levő jogszabály több mint 500 kihágás esetében tiltja meg az azonnali bírságolást.

Természetesen az 500 kihágás nem túl súlyos vagy nem jelent bűncselekményt, mint ahogy nem jelent kockázatot az emberek egészségére vagy biztonságára sem, és a feketén foglalkoztatás sem illeszkedik ezek sorába”

– hangsúlyozta a tárcavezető egy, a kis- és közepes vállalkozások képviselőinek tartott bukaresti konferencián. Megjegyezte, olyan vétségek vannak ezek között, amelyeket valószínűleg a jelenlevő vállalkozók is követtek már el, de nem is tudnak róla.

Ilan Laufer meglátása szerint különben a megelőzési törvény éppen a KKV-kat célozza meg, azon belül is azokat, amelyeknek 2–6 alkalmazottjuk van, és nincs jogi osztályuk, amelyik egyenrangú félként tudna tárgyalni a céghez érkező ellenőrökkel. A tárcavezető közlése szerint a jogszabály kidolgozásában 14 minisztérium vett részt.