Sztrájk miatt megbénult a nagyváradi tömegközlekedés

Krónika 2017. október 17., 16:28

Spontán sztrájkba léptek kedden hajnalban a nagyváradi tömegközlekedési vállalat alkalmazottai, egyetlen villamos és autóbusz sem gördült ki a garázsokból, hatalmas káoszt okozva a városban – adta hírül a helyi Ebihoreanul.ro hírportál.

Archív felvétel Fotó: Oradea.ro

A sztrájkoló alkalmazottak azt követelik, hogy havi bérüket emeljék meg 3000 lejre, 15 lejes étkezési utalványokat, 15 százalékos stresszpótlékot kérnek a vállalat vezetőségétől, és azt is követelik, hogy a hétvégén ledolgozott munkaórákat duplán fizessék   – számolt be a helyi Ebihoreanul.ro hírportál.

A mintegy 120 sztrájkoló – köztük buszsöfőrök és villamosvezetők – a hírportálnak elmondták,

egy buszvezető jelenleg 2019 lejt keres, ami annyit jelent, hogy mintegy 1800 lejt vihet haza havonta.

A tiltakozók szerint a tömegközlekedési vállalat csupán kétszázalékos béremelést ajánlott, emellett a szabadság időtartamát is megcsonkíthatják bizonyos feltételek mellett.

Virgil Mânz szakszervezeti vezető kedden azt mondta, Ilie Bolojan polgármestertől tudta meg, hogy spontán sztrájkba léptek a vállalat alkalmazottai. „A szakszervezet nem tudott erről a megmozdulásról, de megértem az emberek felháborodását. Azt mondták nekem, addig nem állnak munkába, míg a vállalat vezetősége nem tud elfogadható megoldásokat ígérni a problémáikra.

Tíz éve dolgozom ennél a cégnél, de hiába kértünk bármit is, mintha mindig csak a falaknak beszéltünk volna”

– fogalmazott Virgil Mânz.

Viorel Mircea Pop, a cég új vezérigazgatója szerint – akit nemrég neveztek ki Csuzi István helyére, aki májusban vette át Abu Dzabiban a közlekedési vállalat irányítását –  folytatni kívánják a tárgyalásokat. Mint elmondta, jelenleg a hétvégi munkát 50 százalékos pótlékkal honorálják, illetve 20 százalékos pótlék is jár a szolgálati idő függvényében. Emellett októbertől 11 helyett 12 lejre növelték az alkalmazottaknak biztosított étkezési utalványok értékét, ezeket novembertől kapják meg.