„Első a román felirat!” – újabb bírságokat rótt ki a fogyasztóvédelem Háromszéken

Bíró Blanka 2017. október 17., 16:09

Ismét fellépett a román feliratozás védelme érdekében Mircea Diacon háromszéki főfogyasztóvédő: az általa vezetett hatóság több ezer lej értékben rótt ki bírságokat szeptember folyamán.

Képünk illusztráció Fotó: Facebook/ANPC

Saját kezdeményezésre tartott ellenőrzéseket a kereskedelmi egységeknél múlt hónapban a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság, amely ezúttal is arra volt kíváncsi, hogy a termékek címkéjén az előírásoknak eleget téve szerepel-e a román felirat.

A háromszéki hivatalt vezető Mircea Diacon – aki a térségben a román nyelv érvényesüléséért folytatott küzdelméről ismert – azt nyilatkozta: szeptember folyamán 37 kereskedelmi egységnél vizsgálták meg, hogy a termékek címkéjén feltüntették-e románul is a tudnivalókat.

A fogyasztóvédelem az akció nyomán nyolc bírságot rótt ki összesen 16 ezer lej értékben. A felügyelők ezúttal különösen szigorúan léptek fel, hiszen az általában alkalmazott bírság kétszeresét, egyenként 2000 lejt róttak ki a kereskedőkre.

További nyolc esetben találtak hiányosságokat a felügyelők, ezek a vállalkozók azonban megúszták a szabálysértési jegyzőkönyvvel. Mircea Diacon az Agerpres hírügynökségnek elmondta: sok terméken teljesen hiányzott a román fordítás, holott „a román nyelv használata kötelező”.

„Törvény szabályozza, világosan rendelkezik arról, hogy a kereskedelemben forgalmazott termékeket kötelező módon románul is fel kell címkézni.

Első a román szöveg, azután annyi nyelven feliratozzák, ahányon akarják. Nincs amit kommentálni vagy tárgyalni erről a témáról”

– fogalmazott a háromszéki főfogyasztóvédő.

Szeptemberben egyébként az egész országban fogyasztóvédelmi ellenőrzések zajlottak, az akció azonban nem a román feliratok ellenőrzését célozta, hanem az oktatási eszközök – például egyenruhák és tanfelszerelések – forgalmazásának törvényességét vizsgálták, illetve a napközikben, óvodákban, iskolákban is ellenőrzést végeztek.

A Mircea Diacon vezette megyei hatóság ennek keretében döntött úgy, hogy „pluszmunkát” végez, és egyúttal a feliratoknak is utánanéznek. Háromszéken húsz napköziben tartottak ellenőrzést, kettőt összesen 20 ezer lejre bírságoltak, további egy pedig figyelmeztetésben részesült. Diacon rámutatott:

többek között azért büntettek, mert nem volt elég illemhely, nem tárolták megfelelően az élelmiszert, illetve a menüben nem szerepelt a tájékoztatás a mennyiségre, a kalóriaértékre, valamint az allergénekre vonatkozóan.

Ugyanakkor a taneszközökkel kapcsolatban is felmerültek nyelvi hiányosságok, számos tanfelszerelésnek ugyanis nem volt román nyelvű címkéje – négy kereskedelmi egységre összesen 4000 lej értékben róttak ki bírságot, és három figyelmeztetést is adtak.