Itthoni vállalkozás beindításának támogatásával csalogatják haza a külföldön dolgozókat

Hírösszefoglaló 2017. október 17., 13:55

A külföldön élő román állampolgárok hazaköltözését elősegítő programot indítottak útjára kedden Kolozsváron. Az európai támogatásból induló program lényege, hogy Romániában nyissanak vállalkozást a külhoni románok.

Fotó: Pixabay.com

A külföldön élő román állampolgárok hazaköltözését elősegítő programot indítottak útjára kedden Kolozsváron. Az európai támogatásból induló program lényege, hogy Romániában nyissanak vállalkozást a külhonban dolgozó romániaiak – számolt be az Agerpres.

A Smart-Up Diaspora elnevezésű projekt költségvetése 3,7 millió euró, amelyből mintegy 50 új kis- és középvállalkozást létesíthetnének az országba hazatérők, továbbá több mint 400 személy számára nyújtanának továbbképzési lehetőséget és segítséget egy üzleti terv kidolgozására.

A projektet lebonyolító vállalatvezetők és szakemberek egyesületének elnöke, Augustin Feneşan egy sajtótájékoztatón elmondta, maximum 40 000 eurós támogatásban részesülhet egy újonnan alapított vállalkozás.

Az elnök szerint minden olyan román állampolgár jelentkezhet a programba, aki bizonyítani tudja, hogy legalább 12 hónapja más országban él, és szeretne Romániában vállalkozást indítani. Egy fontos kitétel, hogy az induló vállalkozás legalább két személy számára biztosítson munkahelyet.

A vállalatoknak városi környezetben kell működniük az ország területén, kivéve Bukarest-Ilfov térségét. A projekt keretében 417 személy számára közvetlen segítséget nyújtanak üzleti tervek kidolgozásában, és ezek közül választják ki az 50 nyertes pályázót.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében finanszírozott Smart-Up Diaspora programot október elején indították el és három éves kifutási ideje van.

Laufer: az emigráltak 70 százaléka hazatelepedne

A külföldön dolgozók 70 százaléka hazatelepedne a következő öt évben, ám ehhez itthon is megfelelő körülményeket kell teremtenünk – nyilatkozta kedden az Agerpres szerint  Ilan Laufer üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter egy kis-és középvállalkozásokkal kapcsolatos üzleti konferencián.

„Románia demográfiai problémákkal küzd, miközben nagyon sok, négy-ötmillió román állampolgár külföldön él és dolgozik. (...) Egy tanulmány szerint ezek 70 százaléka hazajönne a következő öt évben, 40 százalékuk akár három év alatt is hazatérne” – állítja a miniszter. Véleménye szerint Romániának nagyobb figyelmet kellene szentelnie ennek a problémának és „meg kellene teremtenie ehhez a megfelelő infrastruktúrát”.