Elutasította a képviselőház a Rovana Plumb elleni DNA-eljárást

Krónika 2017. október 17., 13:54

Visszaélés eredménye az ellenem összeállított bűnvádi dosszié – jelentette ki az alsóház plénumában kedden Rovana Plumb szociáldemokrata párti képviselő. A képviselők elutasították a volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárás beindítását.

Rovana Plumb PSD-s politikusnak „megmentették a bőrét" a parlamenti képviselők

A képviselőház az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) arra vonatkozó kérelméről tárgyalt, hogy hagyják jóvá az európai uniós alapokért felelős minisztérium éléről a múlt héten lemondott politikus elleni bűnvádi eljárás elindítását. „Sajnos arra kényszerülök, hogy egy olyan bűnügyi dossziéról beszéljek önök előtt, amelynek nézőpontom szerint nem is kéne léteznie és egy visszaélés eredménye” – mondta a plénum előtt felszólaló Rovana Plumb.

A szociáldemokrata politikus szerint a nyomozó hatóság „démonizálja” a hatalmon lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD), „igazságtalan megtorlást folytat, veszélyes játékot űz” az alakulat és annak miniszterei ellen.

Plumb hozzátette, ártatlannak vallja magát, majd arra kérte képviselőtársait: szavazzanak lelkiismeretük szerint. A képviselők ennek megfelelően voksoltak, elutasítva a volt miniszter ellen szorgalmazott bűnvádi eljárást, amit a politikai döntés miatt nem indíthat be a DNA. A honatyák közül 99-en szavaztak az DNA kérelmének jóváhagyása mellett, míg ellene 184-en.

Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze szeptember 22-én kérte a képviselőház hozzájárulását, hogy hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanújával bűnvádi eljárást indíthasson Rovana Plumb volt miniszter ellen. A vádhatóság szerint törvénytelen módon utalták át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ága egy részének tulajdonjogát a Teleorman megyei önkormányzatnak, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket.

Hétfőn a képviselőház jogi bizottsága negatívan véleményezte a DNA kérelmét a Rovana Plumb elleni bűnvádi eljárás elindításához szükséges parlamenti jóváhagyásról. Ioan Cupşa nemzeti liberális párti képviselő tájékoztatása szerint 14-en szavaztak a DNA kérelmének elutasítására, 9-en jóváhagyták volna azt.