Visszavehet a kormány az áfamegosztó terveiből

Bálint Eszter 2017. október 16., 22:09

Úgy tűnik, meghallgatja a kormány a vállalkozói szféra kérését, és az eredeti elképzelésekkel ellentétben mégsem lesz kötelező minden cégre januártól a megosztott áfafizetés.

Fotó: Pixabay.com

Erről Mihai Tudose kormányfő nyilatkozott hétfőn a munkáltatók képviselőivel folytatott megbeszélés után. Mint fogalmazott, a parlament úgy módosítja a kormány által beterjesztett jogszabályjavaslatot, hogy

csak azoknak a vállalkozásoknak kell majd kötelező módon külön bankszámlán kezelniük az általános forgalmi adót (áfa/TVA), amelyek csődeljárás alatt állnak, fizetésképtelenek, vagy már legalább két hónapja nem fizettek be áfát.

A miniszterelnök ugyanakkor jutalmat is ígér, részleteket azonban egyelőre nem kívánt elárulni. Tudose elmondása szerint a módosító indítványokat a szenátus elé fogják beterjeszteni, jelenleg ugyanis a felsőház előtt van a kormány által augusztus 30-án elfogadott tervezet.

Azóta a költségvetési és pénzügyi bizottság elfogadott egy olyan módosító indítványt, ami csak azokra a cégekre tenné kötelezővé a megosztott áfafizetést, amelyek szerződéses viszonyban állnak az állammal, a plénum azonban a tervezet megvitatása helyett visszaküldte azt a bizottsághoz. A szenátus az első megkeresett ház, a végső döntés a képviselőház kezében van. Október elsejétől opcionálisan át lehet térni a megosztott áfafizetésre, de eddig a cégek elenyésző hányada tette ezt meg.