Az RMDSZ kérésére „pihentetik” a március 15-ei hivatalos ünnepről szóló tervezetet

Balogh Levente 2017. október 16., 18:29

Az RMDSZ kezdeményezésére visszaküldték hétfőn a szenátus szakbizottságába a szövetség honatyái által benyújtott törvénytervezetet, amely a romániai magyar közösség ünnepévé nyilvánította volna március 15-ét. 

Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese szerint le kívánnak ülni a PSD-vel Fotó: Facebook/Fejér László Ödön

Bár szerepelt a napirenden, hétfőn sem szavazott a szenátus a törvénytervezetről. Cseke Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a javaslat vitája előtt azt kérte: bár a szövetség nem zárkózik el a vitától, mivel a jelek szerint jelenleg a tervezet nem élvezi a többség támogatását, küldjék vissza a házbizottságba, a róla szóló szavazás határidejét pedig tolják ki 45-ről 60 napra.

Ez azért fontos, mert jogszabály elfogadásának határideje eredetileg október 24. volt, és ha addig nem szavaznának róla, hallgatólagosan elfogadottnak minősülne, és tovább kerülne a képviselőház elé, amely a végső döntést hivatott kimondani.

A szenátorok többsége végül támogatta Cseke javaslatát a vita határidejének kitolásáról és arról, hogy kéthetes időtartamra visszaküldjék azt a házbizottságba.

A szavazás halasztása a koalíciós pártok hétfői ülésén merült föl, amelyen Cseke Attila is részt vett. Şerban Nicolae, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora elmondta, a szavazás halasztását fontolgatják, mivel nem hiszi, hogy a PSD jelenlegi formájában megszavazná azt.

„Mi engedjük, hogy a honatyáink szabadon szavazzanak, de nem mondtuk, hogy létezne parlamenti támogatás egy ilyen tervezet számára. Még tárgyalunk róla” – mutatott rá. Hozzátette, a szenátus napirendjén egy, a romániai nemzeti kisebbségek napjának létrehozásáról szóló tervezet is szerepel. Az ülésen is megemlítette ezt a tervezetet.

{K1}

A javaslat kapcsán felszólalt Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki emlékeztetett: elnökként rendszerint üdvözölte a magyarságot március 15-én, de – mivel az akkor elfogadott 12 pont között szerepel Erdély és Magyarország újraegyesítése –

a mostani RMDSZ-es javaslatot a románok megalázásának minősítette, ezért felszólította a szövetséget, hogy vonja vissza a javaslatot, és válasszon egyet a többi magyar nemzeti ünnep közül.

Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese a szavazást követően a Krónikának elmondta, azért döntöttek a tervezet „pihentetése” mellett, mivel a bizottsági vitára szánt két hétben

le kívánnak ülni a PSD-vel, hogy összehasonlítva a Nicolae által is emlegetett, a kisebbségek napjáról szóló tervezettel, kiderítsék: miért nem lehet a magyar nemzeti ünnepre vonatkozó javaslatot is megszavazni, ha a másikat igen.

„Az a véleményünk, hogy érvek nélkül, csak azért visszautasítani egy javaslatot, mert nem akarják elfogadni, nem korrekt. Ezért azt szeretnénk, hogy higgadtan, ne forró fejjel üljünk le és beszüljük meg az ügyet” – mondta el lapunknak a szenátor.

Az RMDSZ 9 szenátora és 21 képviselője által benyújtott tervezet értelmében március 15-ét a romániai magyar közösség ünnepévé nyilvánítjanák, enek nyomán azokon a településeken, ahol a magyar közösség tagjai élnek, a helyi és a megyei önkormányzat, illetve a közintézmények kulturális és művészeti rendezvényeket szervezhetnek az ünnep tiszteletére. Az ehhez szükséges pénzeket az említett intézmények költségvetéséből biztosíthatják.

Lényeges elem, hogy a magyar közösség tagjainak kérésére a munkaadók szabadnapot biztosítanak annak érdekében, hogy az érintettek részt vehessenek a megemlékezéseken. A tervezet értelmében a román közszolgálati televízió és rádió külön műsorokban számolhat be ezen rendezvényekről.