Betegközpontú törvényt szorgalmaz az RMDSZ

Krónika 2017. október 17., 08:32

Betegközpontú törvénymódosító javaslatot nyújtott be Vass Levente képviselő és László Attila szenátor: az RMDSZ politikusai által iktatott dokumentum jogszabályban rögzítené, hogy mindegyik szakorvos adhasson betegszabadságot és orvosi küldő papírt.

Fotó: Veres Nándor

Emellett ingyenes vagy ártámogatott gyógyszerekre is írhatna receptet, a megyei egészségbiztosítási pénztár pedig köteles legyen szerződést aláírni velük a szolgáltatások megtérítésére.

Vass Levente, a felsőház egészségügyi bizottságának titkára elmondta: a jelenlegi törvény értelmében egy frissen szakvizsgázott orvos nem köteles arra, hogy szerződéses viszonyban álljon a biztosítóval ahhoz, hogy járóbeteg-rendelőt nyisson.

A Maros megyei képviselő kiemelte:

a szakorvos rendelkezik a legmegfelelőbb kompetenciával arra, hogy eldöntse, egy betegének szüksége van laborvizsgálatra vagy sem a diagnózis meghatározása érdekében, vagy éppen szüksége lenne egy másik szakvéleményezésre.

„Jelenleg a biztosítottnak újra a háziorvosához kell fordulnia küldőpapírért, és hosszú sorokat kell kiállnia az állam által támogatott szakrendelőkben is, ahol ezeket a vizsgálatokat felírhatják vagy végzik. Vagy fizethet azért a szolgáltatásért, ami egyébként ingyen járna neki” – idézte Vass Leventét az RMDSZ hírlevele.

Szerinte a törvénymódosítás csökkentené az állam által finanszírozott klinikák zsúfoltságát is, hiszen azokban sokszor igencsak nehéz időpontot kérni egy-egy szakorvoshoz. Ugyanakkor a háziorvosok rendelőjében sem kellene hosszú sorokat kiállni, ha más szakorvos is kitöltheti az igazolást, a küldőpapírt vagy a receptet, amire szükség van.