Több millió szál cigarettát és több tonna dohányt foglaltak le a rendőrök

Hírösszefoglaló 2017. október 16., 15:57

Több mint öt millió szál cigarettát, 2,5 tonna dohányt és a dohány feldolgozásához szükséges berendezéseket foglalt le a rendőrség egy európai művelet során, amely az illegális dohánykereskedelem visszaszorítását célozta.

Fotó: Pál Árpád

A legnagyobb mennyiségű illegális árut Maros megyében kobozták el a hatóságok – tájékoztatott hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség közleménye szerint október 12-e és 15-e között egy országos ellenőrző akció zajlott. A művelet során a rendőrség 5 111 960 szál cigarettát, 2400 kilogramm dohányt, egy dohányőrlő gépet és három kisebb méretű cigarettatöltő gépet kobozott el – számolt be az Agerpres.

Az idézett forrás szerint a legnagyobb fogás Maros megyében történt, amely során mintegy 2400 kilogramm dohányt, 756 cigarettát, dohányőrlő és cigarettakészítő gépet foglaltak le a hatóságok.

A házkutatásokra október 15-én került sor. A nyomozás alapján kiderült, hogy 2015–2017 között

több Maros megyei személy interneten keresztül árusított zárjegy nélküli cigarettát, amely után nem fizettek adót. Az államháztartásnak okozott kár eléri az 1 050 000 lejt.

A közlemény szerint öt személyt hallgattak ki az ügyben, a nyomozás tovább folytatódik illegális dohányáruval való kereskedés gyanújával.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az európai szintű művelet 2017 októberében és novemberében zajlik Hansa & Hengist néven, és a Sárkány művelet része, amelynek keretében a román rendőrség külföldi partnerekkel dolgozik össze az Európai Unióban történő súlyos bűncselekmények leküzdésére.