Elemző: Kurz győzelmével megerősödik Ausztriában a közép-európai gondolat

MTI 2017. október 16., 14:32

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjeként Sebastian Kurz győzött az osztrák választásokon, ami a közép-európai gondolat megerősödését jelzi – erről a Nézőpont Csoport vezetője beszélt az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Sebastian Kurz Fotó: Facebook/Sebastian Kurz

Mráz Ágoston Sámuel úgy vélekedett: Kurz korábbi nyilatkozatai azt mutatják, hogy Ausztria vezetőjeként nem a német–francia tengelyre csatlakozna, hanem partnerségre törekedne a Visegrádi négyekkel (V4).

Ez nem a csatlakozást jelenti a V4-ekhez, de megerősödik az a közép-európai gondolat, amelynek az a lényege, hogy az erős nemzetállamokra lehet felépíteni egy sikeres Európát

– tette hozzá. Mráz Ágoston erre utalva úgy fogalmazott, hogy Sebastian Kurz győzött az osztrák választásokon, ám Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyert.

Az elemző hangsúlyozta, hogy voksolás eredménye szerint Sebastian Kurz kapott kormányalakítási megbízást a választóktól és valószínűleg a köztársasági elnök is őt fogja felkérni erre.

A legvalószínűbb az ÖVP és a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta koalíció,

ám Kurz nem zárta ki az együttműködést a szociáldemokratákkal (SPÖ) sem, sőt úgy nyilatkozott, hogy kisebbségi kormányzásra is kész.

Arról is szólt: szerte Európában azt üzenik az emberek a választásokon a pártoknak, hogy jobboldali fordulatra van szükség. Ez nem csupán a baloldali pártoknak szól, de például Németországban a CDU/CSU-nak is. Kurz ennek a gondolatnak az élén áll és ennek köszönheti győzelmét – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A vasárnap lebonyolított ausztriai parlamenti választás előzetes végeredménye szerint a szavazáson a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a voksok 31,6 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,9) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 26,3 százalék) előtt.

Az eredmény a választókörzetekben leadott szavazatok 100 százalékának megszámlálását követően alakult ki, de nem teljes, csak a levélben érkezett voksok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges. Az osztrák hagyományoknak megfelelően magában foglalja ugyanakkor a levélszavazatokra vonatkozó becslést is. A közel 6,5 millió választásra jogosult közül több százezren szavaztak levélben. 

A levélszavazatokra vonatkozó becslést nem tartalmazó adatok, csak a ténylegesen megszámlált szavazatok alapján ugyanakkor a szabadságpárt a második, 0,6 százalékkal megelőzve a szociáldemokratákat. 

Az ÖVP-nek – ha az említett eredmény válik véglegessé – a jelenleginél 15-tel több, 62 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Az SPÖ továbbra is 52, az FPÖ pedig immár 51 képviselővel rendelkezhet, 11-gyel többel, mint eddig.

{K1}