Egyre merészebben kísérleteznek a néptáncegyüttesek – gálaesttel zárult a váradi találkozó

Krónika 2017. október 16., 13:49

„Fontos, hogy legyenek hagyományos, tiszta forrásból készült előadások, ugyanakkor ismerkedjünk meg azokkal a korszerű színházi nyelvezetekkel is, amelyekbe ezek a hagyományok beépíthetőek” – mondta Szalay Tamás a vasárnap zárult nagyváradi találkozóról.

Fotó: Oláh Gergő

A nagyváradi rendezvénysorozat telt ház előtt búcsúzott vasárnap este, a négy nap alatt hat felnőtt- és gyermekelőadást, színháztechnikai és alkotói workshopot, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításmegnyitót, koncertet, illetve táncházakat kínált az érdeklődőknek – közölték a szervezők.

Pásztor Sándor, a főtámogató Bihar Megyei Tanács elnöke köszönetét fejezte ki a Váradon vendégeskedő művészeknek, illetve a közönségnek, ugyanakkor biztosította a szervezőket és a nézőket, hogy az általa vezetett intézmény támogatja és a jövőben is támogatni fogja az ilyen és ehhez hasonló értékes kezdeményezéseket.

Kútszegi Csaba balettművész, író, tánckritikus a szakmai hozzászólók nevében értékelte a fesztivál négy napját. „Abban mindenki egyetértett, hogy

a néptáncegyüttesek jövőjének kulcskérdése, hogyan tudják a népdal- és néptáncörökséget színházi szempontból is izgalmassá, aktuálissá tenni. Jó látni, hogy az erdélyi táncegyüttesek egyre merészebben kísérleteznek és mozdulnak el más műfajok felé is”

– foglalta össze a szakmai beszélgetések következtetéseit.

Fotó: Oláh Gergő

Azt is elmondta, a padlókon található aljzatkiegyenlítők korában csűrdöngölésre már nincs szükség, elmúlt a hagyományos életforma, így a néptáncnak a színpadon kell megtalálnia a helyét, hogy a mai fiatalok, gyermekek számára is élvezetes, hasznos legyen.

A gálaesten az egyes táncegyüttesek egy-egy koreográfiával mutatkoztak be. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Hegyen innen, hegyen túl című műsorából hozott részleteket: a hegyen inneni csíki székelyek és a hegyen túli gyimesi csángók színes világa elevenedett meg. Majd a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar produkcióját, a Nagysajói emlékek című előadást láthatta a közönség.

Fotó: Oláh Gergő

Harmadikként a Nagyvárad Táncegyüttes mutatta be legújabb koreográfiáját, a Liszt Ferenc azonos című zeneművére komponált Danse Macabre című táncszimfóniáját, amelyet Györfi Csaba koreografált. Az est hátralevő részében az Udvarhely Néptáncműhely gyimesi (Gondolatok a régiekről. Koreográfus Sára Ferenc, zene Molnár Szabolcs, Román Hunor és Bajna György), a Maros Művészegyüttes pedig mezőmadarasi táncokkal lépett színpadra (koreográfus: Varga János).

„Kíváncsiak vagyunk egymásra, a másikra, a másságra is. A feladatunk az, hogy bármilyen földrajzi részen találkozunk, ezt a flottát mindig együtt kell tartani" – fogalmazott Cvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója.