Díjazták a III. Székelyföldi Fotóbiennále nyerteseit

Bíró Blanka 2017. október 15., 15:41

A III. Székelyföldi Fotóbiennále nyerteseit szombaton a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban díjazták, a zsűri által kiválogatott munkákból az Erdélyi Művészeti Központban nyílt kiállítás.

Fotó: Vargyasi Levente

A legtöbbet a nyitott kategóriába – ebben az első helyezést az amerikai Hans Gindlesberger nyerte (Cím nélkül – Gőz – A rossz filmben vagyok sorozatból), a második díjas az Ausztriában élő Teresa Meier (Cinkosság), míg a harmadik díját a Kanadában élő Kralovánszky Balázs (Munkában az árnyék).

A marosvásárhelyi Haragos Zoltán – Az út végén című munkája elnyerte a Román Fotóművészek Egyesületének díját és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének oklevelét. A zsűri döntése alapján a Kenyér kategóriában nem osztottak ki első díjat, így a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség által biztosított 3. díjat Rizskenyér című munkájával a kínai Jiexiong Ye nyerte, a marosvásárhelyi Kovács pékség által biztosított 2. díjat a marosvásárhelyi Kozma Erzsébet Házikenyér című munkája kapta,

amellyel a Magyar Fotóművészek Világszövetsége aranyérmét is elnyerte.

A Mozgás kategóriában az első díjat megduplázták, így azt a kínai Jiexiong Ye Iskola című sorozatáért és Máté Bence természetfotós Lendületben című sorozatáért kapta, a magyarországi fotográfus megkapta a Magyar Fotóművészek Világszövetségének aranyérmét is.

A házigazda Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta, a III. Székelyföldi Fotóbiennále a nyolcadik alkalommal megszervezett Székelyföld Napok nyitórendezvénye is egyben. Ugyanakkor felkéréssel fordult a székelyföldi fotóművészekhez:

jövőre lesz Ikafalvi Dienes Andor György, azaz Andre de Dienes születésének 105. évfordulója, az ő emlékének szeretnének nagyobb lélegzetű rendezvényt szervezni.

Anyagi és szervezési segítséget ajánlott fel, hogy méltóképpen megemlékezzenek a Marilyn Monroe-ról készült sorozatával világhírűvé vált fotográfusról.