Jogerősen letöltendőt kapott az Iszlám Állammal rokonszenvező craiovai diák

Krónika 2017. október 14., 14:30

Jogerőre emelte a bukaresti legfelsőbb bíróság annak a craiovai fiatalnak a három év négy hónapos szabadságvesztésről szóló ítéletét, akiről tavaly kiderült: az interneten keresztül radikalizálódott, és az Iszlám Állam öngyilkos merénylője akart lenni.

Luigi Constantin Boicea azt vallotta, nem gondolta komolyan, hogy az Iszlám Állam katonája lesz

Luigi Constantin Boiceát idén májusban sújtotta letöltendő börtönbüntetéssel alapfokon a craiovai táblabíróság; mivel a 19 éves fiatal elismerte tettét a bírák előtt, perét sürgősségi eljárásban tárgyalták. Mivel a fiatalember 2016 decembere óta előzetes letartóztatásban van, a három év négy hónapos büntetéséből levonják a vizsgálati fogságban töltött hónapokat.

A buaresti főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya (DIICOT) még 2015 elején helyezte megfigyelés alá az akkor 17 éves diákot dzsihádista propaganda gyanújával. A nyomozó hatóságok szerint Boicea dzsihádista szervezeteket támogató nyilatkozatokat, az Iszlám Állam által elkövetett lefejezéseket bemutató filmeket és életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket terjesztett az interneten.

A hatóságok 2016 decemberében dzsihádista propagandaanyagokat, dokumentumokat és számítástechnikai berendezéseket foglaltak le a fiatal lakhelyén, majd letartóztatásba helyezték Luigi Constantin Boiceát.

Bár a nyomozati anyag szerint az ortodox vallásról az iszlámra áttért vádlott készen állt harcolni az Iszlám Állam oldalán és mártírhalált halni a terrorszervezet céljaiért, a fiatal a bíróságon azt vallotta, hogy mindezt nem gondolta komolyan, mindössze így akarta felhívni magára elvált szülei figyelmét.

Luigi Constantin Boicea arra hivatkozva kérte felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását a bíróságtól, hogy nem akar ártani senkinek, folytatni akarja iskolai tanulmányait, és családot akar alapítani barátnőjével. A bíróságot azonban sem ezek az érvek, sem a vádlott cukorbetegsége és inzulinfüggősége nem hatotta meg, és letöltendőt szabott ki a fiatalra.