Ünnepel a nyitottság tere, a kolozsvári Tranzit Ház

Kiss Judit 2017. október 14., 11:29

„Valami különleges történt itt húsz évvel ezelőtt, az épület új életet kapott, az egykori Poalei Tzedek elhagyatott ortodox zsinagóga mindenki számára nyitott kulturális térré vált” – hangzott el a Tranzit Ház jubileumi programsorozatának megnyitóján.

Fotó: Cluj.com

Amint Könczei Csilla, a Tranzit Alapítvány elnöke, a régió leghosszabb életű független kulturális intézményének, a Tranzit Háznak a vezetője fogalmazott, nem véletlen a Tranzit név, hiszen az volt a szándékuk, hogy a kiürült teret olyan „tranzitáló” tartalmakkal töltsék meg, amelyek újra meg újra rákérdeznek a közösségi lét lehetőségeire.

A különféle művészi megnyilatkozásoknak, koncerteknek, táncházaknak, alternatív színházi előadásoknak, vitaesteknek, szakmai beszélgetéseknek otthont adó intézmény működtetői az elmúlt húsz év alatt arra is keresték a választ: lehetséges-e a közösségi lét kirekesztés nélkül?

Az egy hétig tartó jubileumi rendezvénysorozat nyitányán a Tranzit Ház és Alapítvány tevékenységét méltatók, az az azzal együttműködő szervezetek képviselői köszöntőjükben mindannyian rámutattak,

az intézmény a nyitottság, befogadókészség, segítőkészség, a fiatalos törekvések és kreativitás jegyében munkálkodik immár húsz éve,

teret adva a városban élő nemzetiségek kultúrájának, a sokszínűségnek, a hivatalos kánonoktól eltérő művészi és közéleti kifejezésmódoknak.

Könczei Csilla kiemelte, az intézmény által közvetített tartalom és a csapat is változó, de mindig annak jegyében tevékenykedtek, hogy ne szorítsák ki a másságot, azok a művészek, munkatársak pedig, akik a Tranzit Házhoz csatlakoztak a két évtized alatt, szabad akaratból és passzióból tették: egyre tágult a kollégák, barátok köre, akik mai napig visszajárnak.

Talán kis túlzással, Kőműves Kelemen-i metaforával élve azt mondhatom, hogy mindazok, akik hozzánk csatlakoztak, egy-egy darabkát beletettek a lelkükből a központ megépítésébe”

– fogalmazott.

A megnyitón szó esett arról is, hogy a húsz éve még romos állapotban levő zsinagóga helyrehozása a Tranzit Alapítvány és a kolozsvári zsidó hitközség közös célja volt, a tető, a gyönyörű festett mennyezett restaurálásában, a padló lerakásában, falak megerősítésében, az épület helyrehozásában többek közt a helyi önkormányzat, valamint a magyar kormány, az Illyés Közalapítvány, majd a Bethlen Gábor Alap is rengeteget segített.

De mindvégig morális és anyagi lendülettel támogatta az intézményt a Communitas Alapítvány, amelynek képviseletében a kulturális bizottság elnöke, a Kolozsvári Magyar Opera vezetője, Szép Gyula méltatta a független intézményt.

Mint fogalmazott, a Tranzit olyan hely, amely a város szívében sok terhet magára vesz a művelődési élet terheiből úgy, hogy nyílt kapukkal vár mindenkit, ugyanakkor az elmúlt húsz év alatt rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie, hogy stabil kulturális központ működhessen a zsinagóga épületében.

A hivatalos intézményeken kívül nincsenek olyan független terek, amelyek hasonló módon teremtsenek kultúrát: ezt valósította meg a Tranzit Ház”

– mondta Szép Gyula. Kitért arra is, hogy az 1970-80-as években az opera raktára működött az épületben, ahová a közönségnek nem volt bejárása és döngölt föld volt csupán a padló helyett.

A Tranzit Házzal együttműködő intézmények, szervezetek képviselői is köszöntőt mondtak, kiemelve, hogy a kulturális központ mindig befogadta a közösen szervezett művészeti és közéleti rendezvényeket, előtérbe helyezve a változatosságot és nyitottságot.

A német kulturális központ, a Goethe Institut munkatársai is méltatták a Tranzit Házat Fotó: Kiss Judit

Köszöntőt mondott Eugen Pănescu, a Tranzit Alapítvány bizottsági tagja, Lucian Năstase-Kovács, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, a német kulturális intézet, a Geothe Institut képviselője, a francia kulturális központ munkatársa, valamint Schwartz Róbert, a helyi zsidó hitközség vezetője.

Utóbbi úgy fogalmazott, a Tranzit Ház kiemelten támogatta, folyamatosan ápolta és igyekezett bemutatni a zsidó kultúrát, hangsúlyt fektetett például örmény-zsidó találkozókra, megszervezte a Holocaust-megemlékezést, és az október 26-29. között szervezendő Zsidó Kulturális Napoknak is partnere, egyik helyszíne lesz.

Könczei Csilla úgy zárta a köszöntőbeszédek sorát, hogy felhívta a figyelmet:

ennek a városnak továbbra is szüksége van a Tranzit Házra, de a Tranzit Háznak is szüksége van a városra – és ez egy üzenet”.

A jövő szombatig tartó születésnapi eseménysorozaton kerekasztal-beszélgetések, koncertek, performanszok, kiállítások, táncház várja a közönséget. A részletes program a tranzithouse.ro honlapon olvasható.