Szerepcsere: államtanácsos lesz Shhaideh, három új miniszter

Hírösszefoglaló 2017. október 13., 17:19

Sevil Shhaideh lemondott minisztert a kormányapparátus államtanácsosává nevezték ki – közölte pénteken Mihai Tudose miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülése után. A kormánypárt megnevezte új minisztereit is.

Fotó: Gov.ro

Amikor az újságírók arról kérdezték, hogy miként tarthatja meg az apparátusban a lemondott minisztert, ha a kormányátalakítás oka az volt, hogy bűnügyi eljárás folyik ellene a kormányfő azt válaszolta:

Én nem azt állítottam, hogy Shhaideh és Plumb miniszter asszony hibás, hanem azt mondtam, hogy a felmerült gyanú kedvezőtlen befolyással lehet a Brüsszellel ápolt viszonyra”.

Tanácsosként Shhaideh regionális fejlesztéssel foglalkozik majd – közölte Tudose –, mert indoklása szerint „ő a legjobb szakember az országban”, számolt be az Agerpres. Egyébként a kormányzó Szociáldmeokrata Párt (PSD) három új miniszterjelöltet javasolt pénteken az előző nap lemondott tárcavezetők helyére.

Az új miniszterjelölteket egyhangúan szavazta meg a PSD vezetőségi testülete: Sevil Shhaideh volt fejlesztési miniszter helyét Paul Stănescu foglalhatja el, Răzvan Cuc volt közlekedési miniszter helyett Felix Stroét javasolták, Rovana Plumb európai alapokért felelős volt tárcavezetőt Marius Nica válthatja. A két új miniszterjelölt közül kettő, Stănescu és Stroe a PSD befolyásos megyei vezetőinek számítanak, előbbi a PSD Olt megyei szervezetét, utóbbi a konstancait vezeti.

A szociáldemokraták kormánykoalíciós partnere, a Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pénteken fenntartotta korábbi döntését, miszerint nem hívja vissza a kormányból Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős tárcavezetőt, akit szintén korrupcióval gyanúsít az ügyészség egy másik ügyben. A korrupcióval gyanúsított miniszterek lemondását Mihai Tudose kormányfő szorgalmazta, aki szerint nehézséget okozott volna Romániának az Európai Unióval való viszonyában, ha Shhaideh és Plumb tisztségben maradtak volna, hiszen az ő minisztériumaik uniós alapokat kezelnek.