Jubileumi Xantus-vetélkedőt tartanak a kolozsvári Hója-erdőben

Bede Laura 2017. október 13., 19:03

A közvetlen környezetünk természeti értékeinek megismerését, ezáltal a szülőföldhöz való kötődés, illetve az erdélyi magyar identitástudat megerősítését tűzte ki célul a huszadik alkalommal, szombaton rendezendő Xantus János környezetismereti vetélkedő.

Fotó: Aprocsodak.blogspot.com

A kolozsvári Hója-erdőben szervezett versenyen az állomáshelyeket térkép segítségével kell megtalálniuk a csapatoknak. A versenypontokban kémia, fizika, csillagászat, biológia, földrajz, illetve helytörténeti témakörű feladatokat osztanak ki.

A vetélkedő célja a természettudományi ismeretek közvetlen módon való megismerése, a diákok önálló kezdeményezéseinek támogatása.

A Xantus-vetélkedőt két kategóriában szervezik meg négytagú csapatok számára: junior (5–8. osztály) és senior (9–12. osztály). A vetélkedő résztvevői: Kolozs, Fehér és Szilágy megye magyar tannyelvű iskoláinak diákjai.

Az elmúlt tanévekben átlagosan mintegy 200 diák vett részt több mint 20 iskolából. A jubileumi, 20. kiírás alkalmából szeretnék a versenyt kiterjeszteni több megyére (Szatmár, Maros, Hargita, Kovászna, Bihar), és Magyarországról is bejelentkeztek már a következő intézmények: Debreceni Református Gimnázium, a budapesti Madách-gimnázium, a miskolci Avasi Gimnázium és a debreceni Csokonai-gimnázium.

Az idei verseny egyben a vetélkedő névadója születésének centenáriumát is ünnepli. Xantus János a XX. század második felének legjelentősebb erdélyi tudomány népszerűsítő szakírójának tekinthető,

Kolozsváron pedig több gimnázium tanáraként volt jelentős hatással diákjaira.