Orbán: a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat

Hírösszefoglaló 2017. október 13., 13:32

Lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminőségéről.

A magyar, a szlovák, a lengyel és a cseh kormányfő a pozsonyi találkozón Fotó: MTI

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen a magyar miniszterelnök nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a gazdagság és a nagyvonalúság nem feltétlenül jár együtt, hiszen Európa leggazdagabb cégei tévesztik meg a fogyasztókat. „A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége hetven százalékban eltért a nyugaton forgalmazott verziók minőségétől, a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetéről szóló beszédében. Orbán üdvözölte az Európai Bizottság elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendű fogyasztók Európában.
„Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk” – idézte a kormányfőt az MTI. A miniszterelnök szerint a kettős mérce tulajdonképpen nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése, majd hozzátette: a közép-európaiak gyanakvóbbak, mint a nyugat-európaiak, kis jelekből is nagy dolgokat szoktak kiolvasni.

„Ha kétsebességes Európa van, mi, közép-európaiak biztosan rosszul fogunk járni” – szögezte le a kormányfő.

Szerinte a korábbi kommunista elnyomás érzékennyé tette az emberek szabadság- és igazságérzetét: sok ügy, ami a kommunizmustól mentes térségekben egyszerű, napi, pragmatikus ügynek tűnik, „a mi világunkban” közvetlenül az igazságérzethez kapcsolódik. Orbán szerint ezért reagált Közép-Európa egységesen és érzékenyen a kettős termékminőség témájára.

Robert Fico szlovák kormányfő a találkozón úgy foglalt állást, hogy Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, a kettős termékminőség gyakorlatára összeurópai megoldást kell találni. Rámutatott: a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a kettős termékminőség gyakorlata széles körben elterjedt, összeurópai probléma, ezért olyan összeurópai megoldást igényel, amellyel el lehet érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék a termékminőségi sztenderdjeiket. „Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni” – szögezte le a szlovák kormányfő. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő úgy vélekedett: az Európai Uniós hatóságoknak az emberek hétköznapi problémáira kell megoldást találniuk, és a kettős termékminőség szerinte ilyen ügy.