Kövesi nem tartja pártatlannak az Igazságszolgáltatási Felügyeletnek a DNA-nál lezajlott vizsgálatát

Krónika 2017. október 13., 13:17

Laura Codruţa Kövesi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) pénteki ülésén úgy nyilatkozott: az Igazságszolgáltatási Felügyelet célzott ellenőrzést tartott az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA).

A nyomozó hatóság vezetője pénteken a CSM ügyészi szakosztályának ülésén ismertette álláspontját az Igazságszolgáltatási Felügyelet által a DNA-nál végzett ellenőrzésről készített jelentés kapcsán. Arra a kérdésre, hogy a felügyelet ellenőrzése során volt-e olyan érzése, hogy nem objektív a vizsgálat, illetve hogy szerinte volt-e valamilyen „rejtett” célja, Kövesi igennel válaszolt.

„Igen, volt ilyen érzésem, miszerint azért jöttek, hogy ellenőrizzenek bizonyos dolgokat, hogy erősítsenek meg vagy cáfoljanak bizonyos, a sajtóban megjelent értesüléseket. És igen, bizonyos tematikájú ügyiratokat azonosítottak be, vagy bizonyos ügyiratok bizonyos dokumentumait keresték” – idézte az Agerpres hírügynökség a DNA főügyészét. Laura Codruţa Kövesi feltárta: az ellenőrzést végző ügyészek több cédulát is „elveszítettek” az ellenőrzött akták között. Egy ilyen papírdarabot, amelyen több ügyirat száma szerepelt, be is mutatott a CSM ügyészi szakosztályának ülésén. 

Kövesi elmondta, az Igazságszolgáltatási Felügyelet által a DNA-nál lefolytatott ellenőrzésről készített jelentés több helyen is valótlan, téves vagy ellentmondó állításokat tartalmaz.

Szerinte „teljesen valótlan” például az a megállapítás is, miszerint 87 százalékkal nőtt a bírósági felmentések száma. „Ebből a jelentésből számunkra az derül ki, hogy a 19 vádlott közül, akik esetében 2017-ben jogerős felmentő ítélet született, nyolc ellen 2011-ben emeltek vádat, amikor az ezen a részlegen jelenleg dolgozó ügyészek közül sokan még nem is voltak a DNA-nál. Nem tartom korrektnek, hogy felróják egy ügyésznek, aki 2011-ben nem is dolgozott a DNA-nál, hogy 2017-ben felmentő ítéletek születtek 2011-es ügyekben” – kommentálta Kövesi a korrupcióval asszimilálható bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztállyal kapcsolatban a jelentésben feltüntetett adatokat.

A korrupcióellenes főügyész szerint a felmentő ítéletek 74 százaléka régi, a 2007 és 2011 közötti időszakban vizsgált ügyekben született, amikor a jelenlegi ügyészek többsége nem is dolgozott még a DNA-nál. Azt a megállapítást, amely szerint 87 százalékkal nőtt a felmentések aránya, „teljesen valótlannak” tartja, hangsúlyozva, csak 2017-ben 37 százalékkal csökkent ez az arány az elmúlt esztendőhöz képest.