Munkatársainak ajánlja díját a nemzetközi matematikaverseny „karmestere”

Bede Laura 2017. október 13., 15:27

„A díj mindenkinek szól, aki részt vett a munkában” – nyilatkozta a Krónikának Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója, a nemzetközi magyar matematikaverseny alapítója, akit Európai Polgári Díjjal tüntettek ki.

Fotó: Euractiv.ro

Az elismerésre Tőkés László európai parlamenti képviselő terjesztette fel, a díjat szerdán adták át Brüsszelben.

Ez a díj egy majdnem harmincéves korszakot hitelesít. A nemzetközi magyar matematikaverseny körbejárta a Kárpát-medencét, és harminc év alatt kialakított egy egységes matematikai koncepciós struktúrát számunkra.

Ez óriási teljesítmény volt, és azért, mert én vagyok ennek a »filharmóniának a karmestere«, én indítottam, én harcolok meg érte, az én nevemhez kapcsolják az érdemet, de végül is ez a díj a megmérettetésnek szól.

A vetélkedőt ezzel a díjjal az Unió is hitelesítette, elismerte, illetve követendő, jól működő példának tartja”

– magyarázta a Krónikának a pedagógus.

Hozzátette, szeretne köszönetet mondani mindegyik matematikatanárnak, az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai, a délvidéki és magyarországi pedagógusoknak, akik egységesen építik fel a nemzetközi magyar matematikaverseny struktúráját.

A díj mindenkinek szól, aki részt vett a munkában”

– hangsúlyozta Bencze Mihály.

Az Európai Parlament olyan magánszemélyeknek vagy egyesületeknek adja át évről évre az elismerést, akik/amelyek határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó tevékenységeik során kivételes teljesítményeket mutattak fel, nagymértékben hozzájárulva az európai szellemiség megerősítéséhez.

Jelölés benyújtására kizárólag a parlament tagjai jogosultak, egy képviselő évente egy pályázót javasolhat. A díj odaítélésével felhatalmazott testület az Európai Polgári Díj kuratóriuma. A földrajzi és a nemek közötti egyensúly elvének figyelembe vételével a testület legfeljebb ötven jelöltet választ ki a javasoltak közül minden évben.

Tőkés Lászlón kívül Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is a Brassó megyei, négyfalusi születésű Bencze Mihályt jelölte a díjra.