Jubilál a kolozsvári Tranzit Ház

Kiss Judit 2017. október 13., 12:07

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a kolozsvári Tranzit Ház, a romániai rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb múltú független intézménye, amely ez alkalomból szervezi meg október 13. és 21. között a Tranzit Napok Fesztivált.

Fotó: Facebook/Tranzit House

Az ünnepélyes megnyitót pénteken 18 órától tartják a Tranzit Ház nagytermében – közölte az intézmény. Olyan művészeket és alkotókat hívtak meg a fesztiválra, akik valamilyen formában részesei a Tranzit Ház húszéves történetének, és akiknek a munkái megtalálhatóak az intézmény archívumában.

Egy héten keresztül egy kiállításokból, táncelőadásokból, kerekasztal-beszélgetésekből, koncertekből, performanszokból, illetve helyspecifikus installációkból álló multidiszciplináris programot kínálnak a kolozsvári közönségnek.

A programsorozat keretében bemutatják a Tranzit Alapítvány által feldolgozott archívumot is kiállítás formájában. A zenei események nagyon változatosak, a DJ set-től a progresszív pop-on keresztül a hagyományos zenéig – ez tükrözi a Tranzit Ház sokszínűségét.

A fellépők közt lesz Angel Rusu, alias Blanilla, Szemző Tibor Magyarországról, Mihnea Blidariu és Nick Făgădar, a Lună amară együttes frontemberei, Bob Cohen klezmerzenész, valamint a Nightlosers, a Sidewalk Troubadours, a Zurboló Táncegyüttes, a Rezeda és az Újratermelő szövetkezet.

Számos képzőművész szerepel installációval vagy performansszal: Miklósi Dénes, Miklós Szilárd, Csiki Csaba, Vetró Barnabás, Vava Ştefănescu, Dan Perjovschi, akik mindannyian a Tranzit Ház régi munkatársai.

Az interdiszciplináris kerekasztal-beszélgetések a Tranzit Ház korai időszakában felvetett kulturális, oktatási és szociális kérdéseket értelmezik újra. A fesztivál részletes programja a www.tranzithouse.ro és www.facebook.com/tranzith oldalon található. Minden eseményre ingyenes a belépés.

A Tranzit Ház – a modern művészetek és a multietnikus közösség találkozóhelye – eredetileg a város ortodox rítusú zsidó közösségének a zsinagógája volt, amely 1875-ben épült Poale Tzedek néven.

A 20. század közepétől raktárként használták, belső bútorzata tönkrement. A Tranzit Alapítvány az 1990-es években vette át az épületet – amelyet a Kolozsvári Zsidó Hitközségtől bérel – s alakította át a kortárs művészetek és a kulturális sokszínűség megjelenítésének megfelelően.

Az épület színházi előadások, kortárs táncelőadások, koncertek, kiállítások, fesztiválok, különböző konferenciák, valamint hagyományőrző táncházak otthonává vált.

A Tranzit Alapítvány nevéhez fűződik a Szamost átszelő gyaloghíd építésének terve: a folyón átívelve a híd a Névtelen utcán keresztül a Bariţiu utcával összekötő „tranzit” hellyé tenné a most kissé félreeső udvart – új találkozóhelyet teremtve ezáltal.