Gyermekombudsmani hivatal alakul

Kőrössy Andrea 2017. október 13., 14:26

A kifejezetten a gyermekek jogainak védelmével foglalkozó ombudsmani hivatalt hoznak létre, a vonatkozó törvénymódosító tervezetet legutóbbi ülésén fogadta el a kormány.

Fotó: Boda L. Gergely

A kabinet közleménye szerint azért látták szükségét a hivatal létrehozásának, mert az állampolgári jogok biztosának sokrétű ügyekkel kell foglalkoznia, így például a családok, a fiatalok, a nyugdíjasok vagy a fogyatékkal élők jogainak védelmével, a gyermekjogvédelem pedig ennek csak egy része volt.

A Mediafax hírügynökség által idézett közlemény rámutat:

a leendő ombudsmanhoz maguk a kiskorúak vagy törvényes képviselőjük nyújthat be panaszt

a közintézményekkel, egészségügyi, oktatási vagy gyermekvédelmi intézményekkel szemben, a „gyermekek ügyvédje” pedig megvizsgálja, hogy ezek elkövettek-e jogsértést.

Az ombudsman ugyanakkor tanulmányokat és elemzéseket fog készíteni arról, hogy az országos és a helyi közhivatalok milyen mértékben tartják tiszteletben a kiskorúak jogait.

Az új hivatal révén 18 munkahelyet hoznak létre 2018. január elsejétől:

négy alkalmazottat az állampolgári jogok biztosa központi intézményben alkalmaznak, és egy-egy személyt neveznek ki a területi hivatalokban – a kormány egyelőre nem pontosította, hogy ezeket hol alapítják meg.

Ezek a munkatársak kizárólag a gyermekjogvédelmi esetekkel foglalkoznak majd. A kabinet azt is közölte: az intézkedéssel eleget tesznek az ENSZ javaslatának.