Tăriceanu: ne az ügyészek mondják meg, ki lehet tagja a kormánynak!

Krónika 2017. október 12., 18:03

Mihai Tudosénak jogában áll kormányátalakítást javasolni, ha szükségesnek tartja – jelentette ki csütörtökön Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke, leszögezve: alakulata nem fogadja el, hogy a DNA a „kénye-kedve szerint alakítsa a kormányt”.

A kisebbik kormánypárt elnöke elmondta, az általa vezetett alakulat vezetősége csütörtökön arról tárgyalt: fontos, hogy az ALDE a politikai stabilitás érdekében a jelenlegi kormánykoalíció megőrzése mellett foglaljon állást.

A szenátus elnöki tisztségét is betöltő Tăriceanu kifejtette: a miniszterelnök kormányátalakítási szándékát „teljes mértékben” meg tudja érteni, amennyiben annak az egyes miniszterek eredménytelensége az oka, de a Tudose által említett másik érvvel – éspedig, hogy egyes tárcavezetők ellen bűnvádi eljárás folyik – kapcsolatban fenntartásai vannak.

„Az utóbbi időben annyi információ és bizonyíték látott napvilágot, ami mind az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) dolgozók egy részének, Laura Kövesi vezető ügyész munkatársainak a visszaéléseit bizonyítják, hogy már azon gondolkodunk, hol van ezen intézmény részéről a törvények és az alkotmány tisztelete?” – idézte az Agerpres hírügynökség az ALDE elnökét, aki szerint a jelek arra utalnak, hogy létezik egy „párhuzamos állam, amely többé-kevésbé okkult erőké”.

„Következésképpen a DNA elvesztette a hitelességét és úgy véljük, hogy nagyon figyelmesen górcső alá kell venni minden vádat, amelyet a DNA emel.

És semmiképpen sem fogadhatjuk el, hogy a DNA a maga kénye-kedve szerint alakítsa a kormányt” – tette hozzá Tăriceanu. A politikus hozzátette: pártja két héttel ezelőtt eldöntötte, hogy támogatja Viorel Ilie minisztert, és ezt az elhatározását jelenleg is fenntartja. Az ALDE által delegált tárcavezető ellen korábban bűnvádi ejárást indított a nyomozó hatóság, emiatt Mihai Tudose kormányfő szeretné lecserélni a kabinetjéből.