Homály fedi, mekkora uszodát építenek majd a marosvásárhelyi Május 1. strand helyén

Szucher Ervin 2017. október 13., 08:59

Bontják a mintegy tíz éve bezárt és azóta teljesen tönkrement marosvásárhelyi Május 1. strand medencéit és melléképületeit. A megüresedett telekre tervezett olimpiai méretű fedett uszoda építése legfeljebb 2018-ban kezdődhet el.
 

Archív felvétel Fotó: Boda L. Gergely

Homály fedi a marosvásárhelyi Május 1. strand jövőjét, amely kapcsán közel tíz éve rebesgetik, hogy az 50 méteres medence helyén korszerű olimpiai uszoda fog épülni.

Néhány napja több munkagép is nekilátott bontani a '70-es évek legelején átadott, hajdanán igencsak népszerű és gondozott fürdő területén.

Ezt igazolja a bejárathoz kifüggesztett tábla, és ezt mondják a helyszínre kivezényelt munkások is. Közülük egyik sem tudja pontosan, mikor és mekkora fedett uszoda fog épülni: van, aki 25 méteresre tippel, más „legalább ötvenesre”.

A tervezést végző marosvásárhelyi Multinvest Kft. tulajdonosa, Gogolák H. Zsolt sem hajlandó feloldani a talányt – mint mondja, a megrendelő, az Országos Beruházási Társaság (CNI) nem hatalmazta fel arra, hogy a sajtónak nyilatkozzon, ugyanakkor úgy érzi, ez nem is tenne jót az ügynek.

Különben is, amíg nem tudok egy biztos dolgot, amíg nem látom az első kapavágást, nem szeretnék beszélni semmiről”

– mondta lapunknak a vállalkozó. Gogolák arról sem volt hajlandó beszélni, hogy egyáltalán hány méteres és hány pályás medencét képzeltek az egykori szabadtéri fürdő helyébe.

A Dinamo ikeruszodája

Mindeközben a Multinvest honlapján, a cég referenciamunkái között megtalálható a vásárhelyi uszoda látványterve. A Horváth Miklós által 2010-ben véglegesített projekt szerint az új sportközpont egy tízpályás, 50x25 méteres, olimpiai méretű medencével és egy 25 méter hosszú, ötpályás kisebb medencével fog rendelkezni. Az épület egyik oldalára nyolcszáz férőhelyes lelátó kerül, míg a szomszédságában – szintén a lepusztult strand területén – parkolót alakítanak ki.

A CNI-től nem sikerült megtudnunk, mikor látnak neki a már 2008-ban kormányhatározatba foglalt létesítmény kivitelezéséhez, azt viszont kiderítettük, hogy a marosvásárhelyi uszoda nem lesz egyedi – típustervről lévén szó egy ikertestvére már elkészült.

A kormány elsőként a belügyminisztérium sportklubját, a Dinamót ajándékozta meg egy szinte azonos sportközponttal.

A közel három évvel ezelőtt átadott és a Román Vízilabda-szövetség volt elnökéről, az öt olimpián részt vevő Anatol Grinţescuról elnevezett létesítmény 46,3 millió lejbe került.

A gyorskorcsolyapálya marad

Érdeklődésünkre Cosmin Pop, a Mureşul Sportklub igazgatója megerősítette, hogy valóban egy típustervről van szó, a Dinamo uszodájának hasonmása kerül Marosvásárhelyre. Arra, hogy mikorra készül el, ő sem tudott válaszolni. „A mi feladatunk a tulajdonunkban lévő strand lebontása és a terület átadása. Számításaink szerint amennyiben az időjárás nem szól közbe, október végéig sikerül kisimítanunk a területet" – mondta el Pop.

A sportminisztérium kötelékébe tartozó klub igazgatója derűlátó: értesülései szerint a telket ideiglenesen átvevő CNI hamarosan neki szeretne látni a kilenc évvel ezelőtt beígért fedett uszoda építésének. Cosmin Pop úgy tudja, az első kapavágástól a szalagvágásig nem telhet el több mint két év.

Ehhez képest a fővárosi Dinamo uszodájának felépítéséhez csaknem hat esztendőre volt szükség.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a strand területén lévő gyorskorcsolyapálya sorsa, a Mureşul vezetője kifejtette, hogy a tervek szerint az megmaradna. A beruházótól ígéretet kaptak, hogy amennyiben a munkálatok során megrongálódna, az építő köteles rendbe hozni.

Félbehagyott munkálatok

Marosvásárhelyen a CNI által tervezett uszodán kívül félkész állapotban van egy másik, szintén olimpiai méretű fedett medence. A Romgaz sportbázisán azonban már közel húsz éve leállt a munka, és az uszoda a szintén „pirosban” lévő sportcsarnokkal, tekepályával és szállodával egyetemben az enyészeté kezd lenni. Valamivel előrehaladottabb állapotban van a ligeti jégcsarnok, de ennek befejezését is évek óta halogatják. A szomszédságában lévő stadion javításánál és részleges újjáépítésénél is stagnál a munkálat.