Johannis a craiovai Ford-gyárban: prioritás az infrastruktúra-fejlesztés

Hírösszefoglaló 2017. október 12., 13:45

A szállítási infrastruktúrának prioritást kell élveznie minden kormány részéről – nyilatkozta csütörtökön Klaus Johannis államfő, aki a craiovai Ford-gyárba látogatott, ahol megkezdték az új EcoSport kisméretű szabadidő-autó (SUV) gyártását.

Fotó: Facebook/Tim Bishop

„A befektetések idevonzásában kulcsfontosságú szerepe van a helyi közigazgatásnak, és támogatom, hogy ez szabály legyen és ne kivétel. Mindannyian tudjuk, hogy az egyik legfontosabb követelmény a minőségi infrastruktúra biztosítása.

Ahhoz, hogy nagyobb, eredményesebb beruházások történjenek, kiegyenlítődjenek a régiók közti különbségek, a szállítási infrastruktúrának prioritást kell élveznie minden kormány részéről”

– nyilatkozta Johannis az Agerpres szerint.

Az államfő elmondta, az új Ford EcoSport modell bemutatója előtt találkozott a kormány képviselőivel, többek közt Mihai Tudose miniszterelnökkel, és tárgyaltak erről a témáról. „Beszélgetéseink során érintettük ezeket a témákat is, és minden erre vonatkozó ígéretet megkaptam” – mondta Johannis.

Az államfő hangsúlyozta, Romániának fontos rendeznie az infrastrukturális beruházásait, nem csak azért, hogy az autóipar vonzóbb és versenyképesebb legyen, hanem hogy a romániai lakosok hatékonyan és biztonságban utazhassanak az országban és Románia fejlődését biztos, egészséges alapokra helyezhessék.

Mihai Tudose miniszterelnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy

ami a „Craiovát a világgal összekötő” infrastruktúrát illeti, Románia már nem csak ígéretek szintjén áll.

„Vannak olyan infrastrukturális munkálatok, amelyeknél már elindult a közbeszerzési folyamat, az odaítélés. Ebben a térségben is történnek dolgok. Ezt vállalta Románia. Románia pedig betartja vállalásait” – mondta Tudose a craiovai Ford gyár látogatása után.

A kormányfő szerint a Ford EcoSport modell bemutatása egy új fejezet a Ford gyár történelmében. A miniszterelnök elmondta, nem kis dolog, hogy egy ilyen méretű vállalatnak Romániában legyen gyára. „Büszkeség számunkra és remélem számukra is, hogy itt egy megfelelő gazdasági, társadalmi közeget találtak, hogy egy ilyen fontos lépést tegyenek meg, egy új modellt gyártsanak Craiován” – mondta Tudose.

A Ford Motor Co. csütörtökön kezdte  meg az új EcoSport kisméretű szabadidő-autó (SUV) gyártását a craiovai összeszerelő üzemében.

Az európai piacot eddig az indiai Chennai üzem látta el az EcoSport modellel. „Egyre több vásárló érdeklődik az EcoSport és általában az SUV modellek iránt, így most jött el az ideje, hogy Európában is beindítsuk a gyártást” – mondta az MTI szerint Steven Armstrong, a Ford Motor Company EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióért felelős alelnöke.

A Ford európai SUV-értékesítése 2016-ban több mint 30 százalékkal növekedett, 2017 első nyolc hónapjában pedig a növekedés meghaladta a 27 százalékot. A SUV-modellek forgalmának növekedése új munkahelyeket is teremt a craiovai üzemben.

Az év végéig a Ford további 1700 munkahelyet létesít a Ford Románia craiovai üzemben, az autó- és motorgyártó részlegekben így 3900 alkalmazott dolgozik majd.

A Ford 2008 márciusában vette át az üzemet a Daewoo modelleket gyártó Automobile Craiova S.A. vállalattól. A Ford egymilliárd eurót meghaladó beruházásnak köszönhetően az üzem mostanra világszínvonalú autógyárrá vált.