Európa Tanács: az ukrán oktatási törvény akadályozza az anyanyelven tanulást

MTI 2017. október 12., 12:36

Az Európa Tanács szerint az új ukrán oktatási törvény nem teremt megfelelő egyensúlyt a nemzeti kisebbségek és az ország hivatalos nyelve között, a szabályozás ilyen formájában nagyban akadályozza a nemzeti kisebbségek anyanyelven történő tanítását.

Andres Herkel állított össze jelentést az ukrán jogszabályról

Herkel aláhúzta, egy ország hivatalos nyelvének ismerete a társadalmi kohézió és az integráció egyik tényezője, amely indokolja, hogy az állam elősegítse nyelve tanulásának lehetőségét. A hivatalos nyelv oktatására irányuló intézkedéseknek ugyanakkor együtt kell járniuk a nemzeti kisebbségek nyelvének védelmével és tartózkodniuk kell mindenfajta megkülönböztetéstől.

„A felsoroltak alapján és a békés együttélés megőrzésének céljából az ukrán hatóságoknak felül kell vizsgálniuk a kisebbségi nyelvhasználatot érintő oktatási törvényt, hogy különbségtétel nélkül rendelkezzen az őshonos ukrajnai nemzetiségek és a nemzeti kisebbségek minden tagjára nézve” – szögezte le Andres Herkel. A jelentéstevő végezetül arra szólította fel a szomszédos országokat, hogy mutassanak készséget arra, hogy követeléseiknek megfelelően ugyanolyan mértékű megállapodásokat kínáljanak az országukban élő ukrán nemzeti kisebbségi közösségeknek.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke előző nap megbeszélést folytatott az ukrán oktatási törvényről kialakított magyar álláspontról Strasbourgban Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával. Németh Zsolt közölte: az Európa Tanácsnak határozottan fel kell lépnie a kisebbségi nyelvi oktatás védelmében, ugyanis az új ukrán oktatási törvény hatályba lépése nem pusztán egy közösséget érint, hanem általában a kisebbségi oktatási rendszerek kerültek veszélybe a törvény elfogadásával.

„Magyarország véleménye szerint az oktatási törvény súlyos visszalépést jelent a megszerzett kisebbségi jogok tekintetében, ellentétben áll az ukrán alkotmánnyal, a kétoldalú alapszerződéssel és a kisebbségi keretegyezménnyel” – nyilatkozta a politikus az MTI-nek.

A Petro Porosenko ukrán elnök által szeptember 25-én aláírt törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól felfelé minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két, vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.