Tovább gyűrűzik a kolozsvári reptérbotrány

Kőrössy Andrea 2017. október 11., 17:01

Félrevezeti és manipulálja a kolozsvári nemzetközi repülőtér alkalmazottait a vállalat vezetősége – véli Alin Tişe.

Fotó: Facebook/Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

A Kolozs megyei önkormányzat elnöke szerdai közleményében rámutatott: a vezetőség azzal fenyegetőzik, hogy ha nem David Ciceo marad a reptér igazgatója, akkor az alkalmazottakat kirúgják, a létesítményt pedig bezárják, Tişe szerint pedig ez a lehető legtávolabb áll a valóságtól.

A tanácselnök szerint elfogadhatatlan, hogy félrevezetik a közvéleményt csak azért, mert a hatályos előírások szerint a jelenlegi vezetőségnek jövő héten versenyvizsgáznia kell, hogy tisztségben maradjon. Tişe rámutatott: a megyei tanács – amelynek hatáskörébe tartozik a légi kikötő – az elmúlt 10 évben több mint 100 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat a repülőtéren, a munkahelyek pedig ezeknek a projektneknek köszönhetők. „Az önkormányzat folytatni szeretné a beruházások sorát, szó sincs arról, hogy bezárnánk, vagy akadályoznánk a tevékenységét” – szögezte le a tanácselnök.

Alin Tişe hangsúlyozta:

nem fogják tolerálni, hogy manipuláció által utcai tüntetésre kényszerítsék az alkalmazottakat.

Ezt arra reagálva jelentette ki, hogy az alkalmazottakat tömörítő szakszervezet nemrég arról számolt be: csütörtökön és pénteken tüntetést szerveznek a megyei tanács épülete előtt annak nyomán, hogy a képviselő testület szeptember végén a vezetőség mandátumát érintő intézkedést hozott, amely alapján jövő héten versenyvizsgát szerveznek.

Szerdán azonban az érdekvédelmi szervezet jelezte, hogy egyelőre elhalasztják az akciót, ehelyett inkább párbeszédre és a helyzet megoldására törekednek. David Ciceo eközben a Ziua de Cluj hírportálnak Tişe közleményére reagálva azt nyilatkozta: semmi köze a szakszervezet által kilátásba helyezett akcióhoz, senkit nem ösztönzött arra, hogy a megyei tanács ellen vonuljon utcára.

Az Alin Tişe és David Ciceo közötti konfliktus néhány hete indult annak nyomán, hogy a megyei tanács szeptember 22-én arról döntött: október 17-étől a légikikötőt a vezetőtanács irányítja, amíg versenyvizsga révén nem neveznek ki új igazgatókat. Ciceo – aki a vezérigazgatói és a vezetőtanács vezetői tisztségét is betölti – erre egy rádióadásban „aggasztó” forgatókönyvet vázolt arra az esetre, ha a jelenlegi vezetőket leváltják, mire Tişe kijelentette: bármikor elindíthatja a Ciceo leváltását lehetővé tevő eljárást.