Látszatintézkedés a medvekvóta? – eddig egyetlen engedélyt sem bocsátottak ki

Bíró Blanka 2017. október 11., 19:02

Egyetlen medve ártalmatlanítására sem adott még engedélyt a környzetvédelmi tárca, holott a vonatkozó miniszteri rendeletet már szeptember elején kibocsátották. A szakemberek látszatintézkedésről beszélnek.

Fotó: Pál Árpád

Látszatintézkedésnek tartja a nagyvadak intervenciós kvótájára vonatkozó, szeptember elején kibocsátott miniszteri rendeletet Sárkány István háromszéki vadgazdálkodási szakember, aki rámutatott:

a környezetvédelmi minisztériumhoz tartozó biodiverzitási igazgatóság még egyetlen medve kilövésére sem adott engedélyt.

A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) nonprofit testület alelnöke a Krónikának elmondta: a miniszteri rendelet kiadása után megalakultak a megyei illetékes bizottságok, összeállították a szükséges iratcsomókat, megszerezték a helyi környezetvédelmi hatóságok véleményezését, de Bukarestben eddig egyetlen jóváhagyást sem írtak alá.

Holott azóta is folyamatosan érkeznek a bejelentések a vadak által okozott károkról, a medvetámadásokról.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egy hónapja nyomás hatására aláírta ugyan a dokumentumot, amely különleges körülmények között 140 medve és 100 farkas esetében teszi lehetővé a beavatkozást, de érdemi előrelépés nem történt.

Négy medvetámadás Erdővidéken

Sárkány Árpád ugyanakkor emlékeztetett: már a rendelet megjelenése után visszakozás volt tapasztalható, hiszen a tárcavezető korábban határozottan kilövési kvótáról beszélt, később azt állította, hogy erről szó sem volt, az intézkedés a nagyvadak áthelyezésére, esetleg exportálására vonatkozik.

A tétlenség közben pedig folyamatosan gyarapodnak a károk,

az elmúlt három nap során csak Erdővidékről négy medvetámadásról érkezett bejelentés, a nagyvad szarvasmarhákat pusztított el. Ikafalván a temetőben garázdálkodik a medve, a falusiak nem mernek kimenni a sírkertbe.

Fotó: Pál Árpád

Tizenöt ragadozó kilövését kérték

Megkerestük a Környezetvédelmi Őrség Kovászna megyei igazgatóját:

Gheorghe Neagu ingerülten kérte ki magának az érdeklődést, szerinte ugyanis nem az ő feladata és felelőssége az engedélyek kibocsátása.

„Mi nem adunk jóváhagyást, zöld jelzést, csak az álláspontunkat fogalmazzuk meg, és mellékeljük a jegyzőkönyveket a vadkárokról. Még választ sem mi kapunk a biodiverzitási igazgatóságtól, azt közvetlenül a vadásztársaságoknak küldik el” – magyarázta Neagu. Hozzátette, ha rajta múlna, már rég rend lenne a megyében.

Úgy tudja, eddig 15 medve kilövésére állítottak össze iratcsomót a Kovászna megyei vadásztársaságok, ugyanakkor megerősítette, hogy országos szinten még egyetlen engedélyt sem hagyott jóvá a minisztérium. Kifejtette, állandóan érkeznek a bejelentések a károkról, viszont

amikor a medvék megkezdik „téli álmukat”, egy ideig nem jelentenek veszélyt.

Jóval több medve kilövését kérték Hargita megyében: Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagyküküllő Vadásztársulat igazgatója szeptember végén arról számolt be, hogy 32 medve kilövésére készülnek kérést benyújtani, Benke József, a Zetelaka és Társai Vadász- és Horgásztársulat vezetője ugyanakkor már 24 medve ártalmatlanítására vonatkozó igénylésről tudott, amelyeket már benyújtottak.