Zuhan a PSD népszerűsége egy közvélemény-kutatás szerint

Balogh Levente 2017. október 11., 16:31

A választások óta eltelt tíz hónap alatt mintegy tíz százalékkal csökkent a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt támogatottsága, amelyre a januári 49 helyett most a polgárok 38,8 százaléka voksolna – derül ki az IMAS közvélemény-kutató felméréséből.

Fotó: Pixabay.com

A második Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága jelentősen növekedett: a januári 20,7 helyett most a voksok 30,9 százalékát kapná. A harmadik helyen a kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) áll, amely szintén feltornászta népszerűségét, 6,8-ról 8,1 százalékra. A negyedik Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont a januári 8,3 százalék helyett most csak 6,8 százalékon áll. Az RMDSZ-t 5 százalékon mérték, míg a Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatottsága 3 százalékos.

Alin Teodorescu szociológus szerint

a PSD az igazságügyi problémák, illetve a büntető törvénykönyv módosítására tett kísérletek miatt veszített szavazókat, a párt erodálódásából pedig a PNL és az ALDE profitál,

azonban ha a liberálisok nem válnak aktívabbá, nem érik utol a szociáldemokratákat.

Az USR népszerűségének csökkenése Teodorescu szerint annak tudható be, hogy nem aktív. Az IMAS szerint Mihai Tudose miniszterelnök népszerűsége július óta jelentéktelen mértékben csökkent, 24,7 százalékról 23,2-re. Liviu Dragnea PSD-elnök népszerűsége viszont jelentősebb arányban zuhant, 21,7-ről 18,7-re. Klaus Johannis államfő népszerűsége 41,7 százalékos. A felmérés szeptemberben készült, 1000 személy megkérdezésével.