Kihallgatták Sevil Shhaidehet a korrupcióellenes ügyészek

Balogh Levente 2017. október 11., 16:23

Cáfolta szerdán Mihai Tudose miniszterelnök, hogy Sevil Shhaideh területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter benyújtotta volna a lemondását.

Sevil Shhaideh Fotó: Gov.ro

Ezt annak kapcsán közölte, hogy, mint arról beszámoltunk, hétfőn este bejelentette, kormányátalakításra készül, amelynek során elsősorban azokat a minisztereket akarja lecserélni, akik ellen bűnvádi eljárást kezdeményeztek.

Ez a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéhez közel álló Shhaidehet és Plumbot egyaránt érinti, mivel a Belina-ügyben – amelyben az Országós Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) azt vizsgálja, hogyan került állami kézből a Teleorman megyei közgyűlés kezelésébe egy horgászparadicsom – mindkettejük ellen vizsgálódnak az ügyészek.

Tudose szerdán Dragneával egyeztetett, ezt követően közölte, hogy a két miniszter nem nyújtotta be a lemondását. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy egyáltalán számít-e arra, hogy benyújtják. Elmondta: azért akarja meneszteni őket, mert mindketten folyamatos kapcsolatban állnak Brüsszellel, márpedig Brüsszelben egészen másképp látják a dolgokat. Shhaidehet egyébként szerdán be is idézte a DNA az ügyben.

A kormányfőhelyettes közölte: már meghozta a jövőjét illető döntést, amit csütörtökön közöl a PSD vezetőségének ülésén.

A Tudose és Dragnea között a DNA-vizsgálat által érintett miniszterek menesztése kapcsán kirobbant, de hivatalosan elsimítottnak hirdetett nézeteltérés kapcsán szerdán Victor Ponta volt miniszterelnök, a PSD korábbi elnöke, aki jelenleg független képviselőként tevékenykedik, úgy vélekedett,

ha Dragnea marad a párt elnöke, minden még rosszabbra fordul, ezért az egyetlen, még jó megoldás most az lenne, ha Tudose átvenné a párt irányítását is.

Közösségi oldalán úgy vélekedett, ha Dragnea a PSD élén marad, szabotálni fogja a kormány tevékenységét, emberei révén irányítja az állami intézményeket, nap mint nap populista intézkedéseket jelent be, és minden probléma miatt Tudosét teszi majd felelőssé, akit megvádol, hogy eladta magát a „rendszernek”. A PSD országos ügyvezető testülete várhatóan csütörtök délután dönt a minisztercserékről.