Kvórumhiány miatt nem tárgyalta a szenátus március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását

Krónika 2017. október 11., 14:51

Kvórumhiány miatt fel kellett függeszteni a szenátus szerdára összehívott plenáris ülését Bukarestben. Többek között a március 15. hivatalos ünneppé nyilvánításáról szóló törvénytervezet szerepelt napirenden.

Fotó: Gergely Imre

Az Országos Börtönigazgatóság különleges státusú alkalmazottairól szóló törvénytervezet vitáját követően Şerban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának vezetője 15 perc szünetet kért. A szünetet követően az ülésvezető elnök, Niculae Bădălău, a szenátusi alelnöke megállapította, hogy kvórumhiány van és lezárta az ülést.

„Megállapítottuk, hogy nincs meg az ülés folyatásához szükséges létszám. Lezártnak nyilvánítom a szenátus mai ülését” – idézte az Agerpres Niculae Bădălăut. A felsőház ülésének napirendi pontjai között szerepelt a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánítását kezdeményező törvénytervezet, melynek elfogadása esetén a Romániában élő magyar közösség tagjai munkaszüneti napot igényelhetnének munkaadójuktól az ünnepen.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor az ülés felfüggesztése után azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy a többség támogatja-e a tervezetüket.

A román szenátus közigazgatási szakbizottsága júniusban elfogadta az RMDSZ törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünneppé nyilvánítaná. Akkoriban sokan annak tulajdonították a román kormánypártok támogatását, hogy a koalíció ezzel a gesztussal próbálta elnyerni az RMDSZ támogatását Sorin Grindeanu miniszterelnök megbuktatásához.

Az RMDSZ idén március 15-én nyújtotta be a jogszabálytervezetet, ami lehetővé tenné a magyarlakta településeknek, valamint a megyék önkormányzatainak és intézményeinek, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatóknak kérésre szabadnapot kellene biztosítaniuk március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolhatna be a román közszolgálati televízió és rádió.

A Román Akadémia azonban állásfoglalásban tiltakozott a javaslat ellen, felszólítva a román politikai osztály képviselőit, ne sértsék meg „több tízmillió román lelkét, ne csúfolják meg azt az évet, amikor a független, modern és nagy Románia száz éves létének megünneplésére készülnek a románok szerte a nagyvilágban”.