Havas és jeges úton kötelező a téli gumiabroncs

Kőrössy Andrea 2017. október 11., 11:51

Miután az elmúlt napokban az ország több térségében is havazott, ismét aktuálissá vált a téli gumiabroncsok felszerelésének kérdése.

Fotó: Barabás Ákos

A legfontosabb tudnivaló, hogy az évekkel ezelőtti szabályozással szemben – amikor dátumhoz kötötték a téli gumik használatát – a hatályban lévő előírások szerint az időjárási körülményeket kell figyelembe venni.

Így azok a sofőrök, akik jéggel vagy hóval borított közúton közlekednek, kötelesek felszerelni a téli gumiabroncsokat, ellenkező esetben akár közel 3000 lejes bírságot is kaphatnak

– hívja fel a figyelmet az Avocatnet.ro jogi portál. A 2002/195-ös számú sürgősségi kormányrendelet értelmében így ha valaki az ország déli felében autózik, de csak az északi régiókra jeleztek előre alacsony hőmérsékletet és csapadékot, nem kell téli gumival ellátnia gépkocsiját.

A jogszabályok szerint a vonatkozó előírások be nem tartása kihágásnak számít, a szabálysértő sofőrök pedig nemcsak szankciót kaphatnak, hanem a rendőrség bevonhatja a jármű forgalmi engedélyét.

A téli gumik mellőzése adott időjárási körülmények között a közlekedésrendészeti szabályzatban négyes szintű kihágásnak számít, amiért 9 és 20 közötti büntetőpont adható.

Egy büntetőpont értéke jelenleg 145 lej – a bruttó minimálbér 10 százaléka –, tehát a kihágást elkövető sofőr 1305 és 2900 lej közötti szankcióra számíthat.

Az EU-s szabályok egyébként előírják, hogy a téli gumiabroncsokon szerepelnie kell az M. S. rövidítésnek, ami a sár (mud) és a hó (snow) angol megnevezésére utal.