Madrid szerint a katalán elnök „nem tudja, hol van”

MTI 2017. október 11., 09:20

A spanyol kormány rendkívüli ülésen értékeli szerdán a katalán elnök parlamenti nyilatkozatát, és meghatározza a következő lépéseket – jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes kedd este sajtótájékoztatón Madridban.

Fotó: MTI/EPA/Santi Donaire

„Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg” – fogalmazott Soraya Sáenz de Santamaría, felidézve, hogy a katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, ahogy magát a referendumot is. A politikus szerint a katalán kormány nem követheti az október 1-jei népszavazás eredményét, mert az illegális cselekmény volt, megtévesztő, és garanciák nélküli.

„Demokraták között a párbeszéd a törvényen belül zajlik, tiszteletben tartva a játékszabályokat, és nem kedvük szerint alakítva őket” – fogalmazott a spanyol politikus, hozzátéve: ebben senki sem tarthat igényt közvetítésre anélkül, hogy visszatérne a törvényességhez és a demokráciához.

A spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont kedd esti parlamenti beszédét úgy értékelte: „egy olyan ember beszéde, aki nem tudja, hol van, hova tart, és kivel akar menni”.

Sáenz de Santmaría beszámolt arról is, hogy a spanyol kormányfő felvette a kapcsolatot a spanyol parlament legnagyobb pártjaival, mert „a lehető legnagyobb konszenzusra törekszik". Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.

Carles Puigdemont katalán elnök kedden a katalán parlamentben bejelentette: felhatalmazást kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Úgy vélte, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. „Vállalom a Katalónia népe által rám ruházott felhatalmazást, hogy a tartomány független állammá váljon” – mondta az elnök az október elsején lezajlott, erőszakos cselekményekbe torkollott népszavazás eredményére utalva.

{K1}

Puigdemont és a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői végül aláírták kedd este Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de az elnök egyelőre felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását – tudatta a barcelonai vezetés szóvivője. „Kinyilvánítjuk, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam” – áll a három függetlenségpárti párt képviselői által aláírt nyilatkozatban, amelyet azonban párbeszédre felszólítva egyelőre felfüggesztett a katalán elnök. Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.