Puigdemont nem hirdette ki Katalónia függetlenségét, de tárgyalna róla

Hírösszefoglaló 2017. október 10., 21:04

Carles Puigdemont katalán elnök kedden este elmondott parlamenti beszédében nem hirdette ki a spanyolországi tartomány függetlenségét. Szerinte azonban Katalónia elnyerte a jogot, hogy független legyen.

Carles Puigdemont katalán elnök: Katalónia ügye európai ügy

A kialakult feszültség csökkentésére szólított fel kedd esti beszédében a barcelonai parlament rendkívüli ülésén Carles Puigdemont katalán elnök.

„Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel” – idézte az MTI az elnököt.

Carles Puigdemont elmondta, szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében ugyanis először történt meg, hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott.

Szerinte Katalóniát megalázták, amikor megpróbálta módosítani saját státusát az alkotmány tiszteletben tartása mellett.

Carles Puigdemont kijelentette, mandátumot kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolja, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. A katalán elnök elmondta: a népszavazás eredményét tiszteletben tartják, a következőkben tárgyalásos megoldásra törekszik Spanyolországgal. Végül Puigdemont és a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de az elnök egyelőre felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását. „Kinyilvánítjuk, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam” – áll a három függetlenségpárti párt képviselői által aláírt nyilatkozatban, amelyet azonban párbeszédre felszólítva egyelőre felfüggesztett a katalán elnök.

A katalán elnök felszólalását eredetileg helyi idő szerint délután hat órára tervezték, de egy órát csúszott, a halasztást maga Puigdemont kérte a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte. A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).

A spanyol kormány korábban azt közölte: ha a katalán elnök kinyilvánítja a függetlenséget, azt azonnali válaszlépések követik. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára. Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.