Elemzők szerint a lej fokozatos gyengülésével kell számolni

Bálint Eszter 2017. október 10., 16:33

Meglódul az infláció, a termelékenység nem követi a fizetésemelések ütemét – többek között ezzel indokolják az elemzők a lej lejtmenetét, ami a következő években is folytatódhat.

Fotó: Pixabay.com

A Román Nemzeti Bank „megengedi”, hogy a lej fokozatosan gyengüljön az egységes európai fizetőeszközzel szemben, 2018 első negyedévében pedig 4,6–4,7 lej/euró között fog mozogni az árfolyam – mutatnak ár friss elemzésükben az UniCredit bank elemzői. Szerintük ugyanis

jelen pillanatban a román deviza „túlértékelt, mivel csökken a beáramló tőke mennyisége és nő a munkaerővel járó egységnyi költség”.

„Az őszi hónapokra jellemző gyengülés a politikai és adóügyi politikákkal vállvetve 4,6 lej/euró körül, sőt, afelett tarthatja az árfolyamot az év végéig” – vallják a pénzpiaci szakértők, akik szerint a román jegybank nem fog beavatkozni a piaci folyamatokba ennek megakadályozása érdekében. Az elemzés szerint 2018 első negyedévében további gyengülés várható, az árfolyam pedig 4,6–4,7 lej/euró között fog ingadozni.

A lejtmenet az UniCredit elemzői szerint egybeesik a BNR monetáris politikájának a változásával. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az energiaárak növekedése, illetve az üzemanyagok extra jövedéki adójának visszavezetése nyomán

2 százalékra gyorsulhat az infláció, amire a román jegybank az alapkamat emelésével válaszolhat: három lépésben 2,5 százalékig emelheti az alapkamatot a 2018. február–május időszakban.

Az idézett elemzés szerint ugyanakkor a román fizetőeszköz gyengülése nem áll meg a 4,7 lej/euró körüli szinten, hanem az elkövetkező években további lejtmenetre készülhetünk, miután a fizetések gyorsabb ütemben bővülnek, mint a termelékenység.

Amint arról korábban írtunk, a januárban kidolgozott, 2017-es évi állami költségvetésben a kormány azzal számolt, hogy idén a lej erősödni fog az euróhoz képest, a büdzsé kidolgozásakor alapul vett átlagárfolyam pedig 4,46 lej/euró volt a 2016-ban alapul vett 4,49 lej/euró után. A Román Nemzeti Bank által tegnap közölt referencia-árfolyam 4,5729 lej/euró volt.

 

Schäuble: ki kell terjeszteni az eurózónát

Wolfgang Schäuble leköszönő német pénzügyminiszter szerint el kell érni, hogy az euró váljon az Európai Unió pénzévé. A Financial Times gazdasági napilap online kiadásában hétfőn ismertetett interjúban Schäuble kijelentette: az eurót az EU valutájává kell tenni, el kell jutni odáig, hogy az Európai Unió egésze az eurót használja fizetőeszközként. Schäuble szerint ugyanis Európa politikai integrációja messze a legjobb út az emberi együttélés és a békés világ ideájának valóra váltása felé, és ehhez szükséges Európa gazdasági integrációja is, a gazdasági integrációhoz pedig szükség van egy közös valutára.  

A német pénzügyminiszter – aki a tervek szerint az új összetételű német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke lesz – kijelentette, a legfontosabb feladat most a kockázatok csökkentése, mert e kockázatok még mindig túl magasak; elég csak megnézni sok EU-tagállam bankrendszerének mérleghelyzetét. Schäuble úgy véli, biztosítani kell, hogy az euróövezet kellő mértékben ellenállóképes legyen, ha újabb gazdasági válsággal lenne kénytelen szembenézni, mivel a gazdasági helyzet nem lesz mindig olyan jó, mint most.