Rekord mennyiségű krumpli termett Hargita megyében

Hírösszefoglaló 2017. október 10., 14:46

Rekord burgonyatermés volt idén Hargita megyében. A termelők az elmúlt 27 év legjobb termését gyűjthették be, átlagosan 26,3 tonna burgonyát hektáronként, azonban nagyon alacsony a felvásárlási ár – mondta az Agerpres hírügynökségnek Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Fotó: Kristó Róbert

Az idézett forrás szerint 1990 óta nem volt ilyen jó termés a megyében, néhány térségben 35 tonna krumplit is begyűjtöttek hektáronként a gazdák. Kissé gyengébb volt a termés Gyergyószentmiklós térségében, ugyanis a krumpli utolsó növekedési fázisában szárazság volt.

Török Jenő elmondta, hogy

nagyon elégedett az elért mennyiséggel és a burgonya minőségével, azonban nem lehet elégedett az alacsony árakkal, ugyanis kilónként 40–50 banit kapnak a termelők.

A szakember szerint az árak csökkenése egyrészt a jó termésnek és az alacsony fogyasztásnak, másrészt a főként Lengyelországból importált olcsó krumplinak köszönhető.

Török szerint még van esély, hogy egy keveset emelkedjen a krumpli ára. A termelők szerint „katasztrófa” lehet, ha ezen a szinten marad vagy csökken az ár. Hargita megyében főként burgonyatermesztéssel foglalkoznak a mezőgazdászok. A megyében összesen 8250 hektáron termesztenek krumplit.