Johannis: oldja meg a problémáját a PSD! Dragnea: milyen válság?

Krónika 2017. október 10., 14:09

Klaus Johannis államfő kedden találkozott Mihai Tudose miniszterelnökkel, aki előző este nyíltan beszélt a Liviu Dragneával támadt nézeteltéréséről. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke cáfolja, hogy válság robbant ki az alakulatán belül.

Johannis szerint természetes, hogy a jelenlegi politikai helyzetben egyeztetett a kormányfővel Fotó: Presidency.ro

„A mindenki által észlelhető feszültségek közepette teljesen normálisnak tekinthető az elnök és a kormányfő közötti találkozó. Meg tudom erősíteni, hogy volt egy egyeztetés, részletekkel azonban nem szolgálhatok. (...) A találkozóra ma került sor” – jelentette ki Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő a Cotroceni-palotában tartott keddi sajtótájékoztatón. A szóvivő hozzátette, „a PSD-nek meg kellene oldania a problémáit”.

Klaus Johannis államfő álláspontját tolmácsolva Dobrovolschi elmondta, a PSD-nek a kormányzással kellene törődnie, „mert a román állampolgárok azért szavaztak, hogy eredményeket lássanak, hogy jól teljesítő kormányuk legyen”.

„Semmi esetre sem a pártbotrányokra adták a voksukat” – mutatott rá Dobrovolschi.

Eközben Liviu Dragnea, a balliberális koalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke alakulata vezetőségének ülése előtt tagadta, hogy politikai válság lenne a párton belül. A politikus újságíróknak úgy nyilatkozott: a miniszterelnökhöz fűződő viszonya „ugyanolyan, mint kezdetekkor”, vagyis támogatja a kormányfőt, és azt szeretné, ha a Tudose-kabinet folytatná a mandátumát.

„Ha férfiak vagyunk, férfiasan fogunk beszélgetni, én amúgy sem tudok nőiesen tárgyalni” – hangzott Dragnea poénnak szánt megjegyzése, amellyel arra utalt, hogy Tudose előző este előrebocsátotta: férfias megbeszélésre van szükség közte és a pártelnök között. „Gyakorlatba akarjuk ültetni a kormányprogramot, és a jelenlegi miniszterelnökkel, a jelenlegi kabinettel szeretnék dolgozni a továbbiakban is” – nyilatkozta kedden Liviu Dragnea. 

Mihai Tudose román miniszterelnök egy hétfő esti televíziós interjúban jelentette be, hogy kormányának legalább öt tagját lecserélné; sőt a politikus elmondta azt is: maga mond le, ha a PSD nem járul hozzá a korrupciós botrányba keveredett, vagy rosszul teljesítő tárcavezetők menesztéséhez.

A miniszterelnök szerint a kormány hitelét, valamint hazai és külföldi megítélését azok a miniszterek rontják, akik ellen bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ezzel a megállapításával Tudose szembehelyezkedett pártja álláspontjával, hiszen a PSD két hete úgy döntött: kiáll a korrupciógyanúba keveredett Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter mellett, és felkérte őket, ne mondjanak le posztjukról.

{K1}

Tudose rajtuk kívül a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által jelölt, szintén korrupcióval gyanúsított Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős minisztert is lecserélné, valamint legalább két „rosszul teljesítő” minisztert. Utóbbiakat nem nevezte meg, de a bukaresti sajtó tudni véli, hogy Razvan Cuc közlekedési és Liviu Pop oktatási miniszterről lehet szó. A három hónapja hivatalban lévő szociáldemokrata kormányfő első ízben beszélt nyilvánosság előtt arról is, hogy jelenleg nem felhőtlen a viszonya a nagyobbik kormánypárt vezetőjével, Liviu Dragnea PSD-elnökkel. „Nem mondanám, hogy kapcsolatunk boldog időszakát éljük” – jellemezte a pártelnökhöz fűződő viszonyát Tudose.