Rendőrök védik a szeméttelepeket az újabb tűzvésztől

Gyergyai Csaba 2017. október 10., 12:12

A helyi rendőrség feladata lesz a szemétlerakók őrzése, a kormány által elfogadott sürgősségi rendelet szerint, miután múlt hét végén több szeméttelepen is kigyulladt a hulladék.

Fotó: ISU

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a kormány azzal az indoklással vezette be az intézkedést, hogy az utóbbi időben több, a lakosság egészségére kockázatot jelentő tűz ütött ki a szemétlerakókban, a legutóbbi éppen csütörtökre virradóra a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelepen.

A kormány ugyanakkor szeretné megelőzni, hogy az Európai Unió bírósága megbírságolja Romániát

az Európai Bizottság keresete nyomán a nem EU-konform hulladéktározók miatt.

Az Európai Bizottság áprilisban eljárást kezdeményezett Románia ellen az Európai Unió bíróságán, mivel az ország nem tett eleget a hulladékgazdálkodási terv, valamint a hulladékmegelőzési program felülvizsgálatára, illetve elfogadására irányuló kötelezettségének, ahogyan azt az EB 2008/98-as keretirányelve előírja.

Csütörtökön egyébként tűz ütött ki a brassói hulladéktárolónál is, a tűzoltóság több órán át próbálta kioltani a lángokat – tájékoztatott az Agerpres. Barabás László, a város alpolgármestere pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta,

a tűz két hulladéktároló cella között ütött ki, ugyanis ökologikus tárolóról van szó.

„A tűz az egyik lezárt cellánál ütött ki, ahol már nem tárolnak újabb hulladékot. A kettes cellát lezárták és a harmadik cellát nyitották meg. Épp a kettő között ütött ki a tűz. Olyan gázok szabadultak fel, amelyek táplálják tüzet” – mondta az alpolgármester.

Luiza Dănilă, a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője hétfőn délután közölte, hogy a katonai tűzoltóknak három nap után sikerült teljesen eloltaniuk a lángokat. A szóvivő szerint egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, továbbra is nyomoznak az ügyben.