Rostás Szabolcs 2017. október 10., 10:58

Száz nap homály

Dokumentálódom, fejben és a világhálón egyaránt visszapörgetem az időt, mégsem bukkanok olyan kormányra a romániai rendszerváltás óta eltelt időszakban, amelynek megítélése rövid idő leforgása alatt akkorát zuhant volna, mint a jelenlegi kabineté.

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Az augusztusban mért 47-ről mára mindössze 25 százalékra apadt a kabinet támogatottsága a társadalom körében, a miniszterelnök bizalmi indexe is zuhanórepülésbe fogott, a tárcavezetők többségéről pedig a lakosság java része még csak nem is hallott.

A lakosság diagnózisa egyáltalán nem véletlen, ennyi ember nehezen tévedhet. Maga a miniszterelnök is annak köszönheti mandátumát, hogy a PSD büntetett előéletű vezetője megelégelte Sorin Grindeanunak az igazságszolgáltatás megreformálása terén tanúsított hezitálását, és egyszerűen kirúgatta a volt kormányfőt.

A Victoria-palota új lakójának ráadásul ugyanez a legfőbb küldetése: olyan törvénymódosításokat kicsikarni az igazságügy-minisztériumból, amelyeknek köszönhetően Liviu Dragnea megmenekül az újabb bírósági ítéletektől. Ami erkölcsi szempontból egyáltalán nem számít biztató kiindulópontnak.

Mindazonáltal Tudoséék politikai értelemben is képtelenek letenni valami maradandót az asztalra: a Victoria-palotából hiányzik a vízió, az ország fejlődéséről alkotott határozott elképzelés, a kormányzati tevékenység szétesése pedig különösen zavaró lehet egy olyan nemzet számára, amely jövőre készül ünnepelni modern államisága születésének százéves évfordulóját.

Bő három hónapos fungálása alatt a balliberális kormány gazdaságilag is kilátástalan helyzetbe sodorta az országot: a hangzatos, részben Grindeanuéktól átvett adólefaragási és béremelési ígéretek lufinak bizonyultak, és ki is pukkadtak, sőt immár egyértelművé vált, hogy a korábban kivezetett adók újbóli kivetése, valamint a fokozatos drágulások miatt a reálbérek csökkenni fognak.

Ezért figyelmeztetnek szakértők, hogy a kizárólag a felpörgött fogyasztáson nyugvó kiugró gazdasági növekedés nem tarthat sokáig, és hogy Románia jelenleg kísértetiesen hasonlít a válság útjára lépett, tizenöt évvel ezelőtti Görögországra. A Tudose-kormány alatt Románia egyértelműen a hanyatlás útjára lépett.