A Cziffra-palotára kerülhet Budapesten a marosvásárhelyi roma hős emléktáblája

Hírösszefoglaló 2017. október 10., 10:17

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla marosvásárhelyi cigány hős emléktábláját.

Puczi Béla

A közlemény szerint Balog Zoltán a sajtóból értesült arról, hogy civil kezdeményezésre a Nyugati pályaudvar épületén szerettek volna emléktáblát elhelyezni Puczi Bélának, de a MÁV szabályzata ezt nem teszi lehetővé. Balog Zoltán a vasúttársaságot felügyelő miniszterrel való egyeztetés után ajánlotta fel, hogy a Cziffra-palota falán kaphat helyet az emléktábla.

Emlékeztettek: Puczi Béla özvegye 2010 márciusában vette át férje posztumusz Petőfi Emléklap a Helytállásért elismerését Balog Zoltántól. A Terror Háza Múzeum és a Polgári Magyarországért Alapítvány akkor az 1990-ben Marosvásárhelyen elkövetett magyarellenes pogrom áldozatairól és bebörtönözötteiről tartott megemlékezést és adott át támogatást – olvasható a közleményben.

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke a szervezet szombati budapesti megmozdulásán beszélt arról, hogy a Nyugati pályaudvar falára akartak elhelyezni emléktáblát Puczi Bélának.

Az emberi jogokért rendezett felvonuláson Setét elmondta, Puczi az a marosvásárhelyi roma hős, aki azt a roma tömeget vezette 1990-ben, amely megmentette a marosvásárhelyi magyarokat a felbőszített román tömegtől. A szervezők elmondták, a közadakozásból elkészített táblájukat a tervekkel ellentétben egyelőre nem tudják a pályaudvar falán elhelyezni, mert a MÁV nem engedélyezte azt. A parkolóban a döntés felülvizsgálata érdekében aláírásokat gyűjtöttek. Egyébként a magyarokat védelmező hidegvölgyi cigányok egyik vezéralakja a Maros megyei Sáromberkén született, és 2009-ben Budapesten hunyt el.