A szaktárca is vizsgálódik a lupényi bányaomlás ügyében

Krónika 2017. október 09., 17:53

Belső vizsgálatot indít az energetikai minisztérium a két személy halálát okozó lupényi bányaomlás ügyében, a szaktárca a baleset körülményeit kívánja feltárni az ügyészségi nyomozástól függetlenül – jelentette be Toma Petcu.

Fotó: ISU

Az energiaügyi miniszter azt is elmondta: a föld alatt tartózkodó vájárok szerint a baleset egyik oka a bánya tartóoszlopainak összeomlása. A tárcavezető a bányából épségben kijutott nyolc vájárral és a mentésben részt vett szakemberekkel is egyeztetett.

Petcu úgy fogalmazott:

mivel a bányavállalat, a Hunyad megyei Energetikai Komplexum az elmúlt években több alkalommal is fizetésképtelenné vált, „nincs túl jó viszonyban a biztonsági elemeket beszállító cégekkel”,

az állami vállalat által meghirdetett közbeszerzésekre pedig jellemzően senki nem jelentkezett.

A tárcavezető ugyanakkor arról értesült, hogy mostanában hatékonyabb a beszerzés, a vállalat pénzügyi szempontból jobban áll, mint tavaly ilyenkor. A miniszter ígéretet tett arra, hogy legfeljebb két héten belül 200 új tartóoszlopot vásárolnak, erről állítólag már egyezséget is kötöttek egy céggel, amelynek az volt a feltétele, hogy a szükséges összeget a kiszállításkor teljes egészében kifizetik.

Toma Petcu leszögezte: a 200 tartóoszlopra már megvan a pénz, távlatilag pedig szeretnék elérni, hogy a bányavállalat visszanyerje piaci szavahihetőségét. Hozzátette:

a munkaügyi miniszterrel arról is tárgyalnak, milyen segélyben részesülnek a bányaomlásban érintett családok.

Péntek este hunyt el a bukaresti Floreasca kórházban a lupényi baleset egyik áldozata – erről Bogdan Opriţa a rohammentő-szolgálat (SMURD) bukaresti vezetője tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget.

A balesetet szenvedő bányászt egy másik társával rendkívül súlyos állapotban, SMURD-helikopterrel szállították a bukaresti kórházba. Bogdan Opriţa szerint a vájár súlyos zúzódási sérüléseket szenvedett, és bár az életfunkciókat működtető gépekre kapcsolták, életét nem sikerült megmenteni, ugyanakkor társa is életét veszítette.

A lupényi bánya egyik fejtési tárnája, ahol 11 vájár dolgozott, csütörtökön omlott be. Nyolcan szerencsésen a felszínre tudtak jönni, három bányász az omladék alatt rekedt, egyikük nem élte túl a balesetet.