Magatartási kódexszel válaszol a gyűlöletkeltésre a Román Labdarúgó-szövetség

Krónika 2017. október 09., 13:57

Magatartási normatíva bevezetésével szorítaná vissza a rasszista, gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat a Román Labdarúgó-szövetség (FRF).

Fotó: www.romanianultras.net

Viselkedési kódex bevezetését tervezi a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a sportágban elburjánzott rasszista, xenofób és gyűlöletkeltő megnyilvánulások visszaszorítása és büntetése érdekében.

A szervezet közleménye alapján Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke a Cselekvések Hete – A futball emberei projekt hétvégi, hazai megnyitóján közölte: a mérkőzések megfigyelői által készített jelentésekben tavaly óta külön rovatban lehet feltüntetni az ilyen jellegű tapasztalatokat, de a magatartási kódex már a sportág szereplőinek magatartását és nyilatkozatait is szabályozni fogja.

Az FRF elítéli, és határozottan elzárkózik minden olyan cselekedettől vagy nyilatkozattól, amely a futballt a rasszizmus, a xenofóbia, a diszkrimináció vagy gyűlöletkeltés eszközévé teszi”

– fogalmazott.

A Semper Musica Egyesület a Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában (FARE) hálózat keretében moldvai megyékbe és Bukarestbe szervezendő oktató és figyelemfelkeltő karavánjának bemutatásakor szervezett pénteki vitán Cristian Jura, az Országos Diszkriminációellenes (CNCD) főtitkára is jelen volt, aggodalmát fejezve ki az elmúlt időszakban előtérbe került rasszista megnyilvánulások miatt, és a jelenség megfékezését javasolta.

Az Agerpres beszámolója alapján emlékeztetett, hogy a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK élvonalbeli szereplésével legfőképp a magyarellenes skandálások kerültek most előtérbe, a CNCD-hez eddig már 8-9 ilyen jellegű panasz is érkezett.

A sportban évi egy, két, három diszkriminációs esettel találkoztunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem volt több, hanem azt, hogy ezeket tudtuk megvitatni a bejelentések alapján. Az utóbbi hetekben, hónapokban ugyanakkor ez megsokszorozódott”

– figyelmeztetett.

Mint ismert, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat rendre panaszt emelt a CNCD-nél a háromszéki futballcsapat mérkőzésein előfordult magyarellenes szurkolói megnyilvánulások miatt, és az FRF-et is már több ízben felszólította a jelenség szankcionálására és megfékezésére.

Noha erről Burleanu most nem tett említést, Raluca Negulescu-Balaci, a FARE-hálózat igazgatótanácsának tagja ugyancsak hangsúlyozta, hogy

a romákat, a magyar közösséget és a szexuálisan kisebbségben lévő személyeket folyamatos támadások érik mind a stadionba kilátogató szurkolók, mind a labdarúgóélet ügyvivői szférája részéről.

Szerinte ez visszatükrözi a társadalom dinamikáját, és bár üdvözli az FRF eddigi igyekezetét a jelenségek visszaszorítására, szerinte a megfékezését hosszú távú cselekvéssel kell folytatni.

A FARE-hálózat párhuzamosan ötven európai államban zajló projektje is arra törekszik, hogy tudatosítsa: a sportnak van ereje ahhoz, hogy megváltoztassa a hozzáállást az etnikailag és szociálisan hátrányos csoportok irányába.