Nehézfémekkel szennyezi a Szamost az Unicarm

Gyergyai Csaba 2017. október 08., 17:50

Nehézfémekkel szennyezi a Szamost és a Szatmár megyei Vetés környéki mezőgazdasági területeket az Unicarm élelmiszeripari cég – hívta fel a figyelmet a Krónikához eljuttatott közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

Babos Krisztina a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Fotó: EMNP

A közlemény emlékeztet, május óta több aggodalomra okot adó írás is megjelent a sajtóban az Unicarm Vetés községben működő üzemével kapcsolatosan: Baranyi Krisztina magyarországi szakpolitikus, majd a Greenpeace természetvédelmi szervezet is jelezte, a vállalat által a Szamosba ürített szennyvíz nem felel meg a törvényekben foglalt minőségi mutatóknak.

Bár elvárható lett volna, az illetékes szakhatóságok nem tájékoztatták a közvéleményt a jelzett problémákról:

nem is cáfolták és nem is erősítették meg az értesüléseket – mutat rá az EMNP közleménye. A kérdés tisztázása céljából az Erdélyi Magyar Néppárt támogatásával készült egy analízis egy akkreditált kolozsvári laborral augusztus folyamán.

„A labor munkatársa által vett vízmintával már a vizsgálatok megkezdése előtt gondok akadtak: felhívtak és közölték, hogy a vízminőség-vizsgálatot a kért módon nem tudják elvégezni a vett minta túlságosan sűrű állaga miatt. Végül abban állapodtunk meg, hogy iszapmintaként elemzik, a vonatkozó eljárásnak megfelelően.

Az eredmények lesújtó képet mutattak: a mintában a nehézfémek aránya közel nyolcszorosa volt a törvény által megengedett értékeknek”

– hívta fel a figyelmet az EMNP közleményében Babos Krisztina biológus.

Mint mondta, a terepen szerzett tapasztalatok, illetve a helybéliekkel folytatott beszélgetések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az Unicarm szennyvize nemcsak a Szamos élővilágára lehet negatív hatással, hanem közegészségügyi problémát is jelenthet.

Többen számoltak be ugyanis arról, hogy a vállalattól származó vizet a környékbeli szántóföldeken futó árkokba vezetik, ami azt jelenti, hogy

nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a szennyező anyagok az érintett mezőgazdasági területeken termelt növényekben, végső soron pedig az ezeket fogyasztók ételében is megjelennek.

Ez pedig a környezetszennyezésen túl már közegészségügyi problémát is jelent, hiszen köztudott, hogy a nehézfémek bizonyos határértékeken felül mérgező hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.

Az Unicarm cég néhány hónapja kérvényezte a környezetvédelmi ügynökségnél az integrált környezetvédelmi engedélyének meghosszabbítását, ezért

az EMNP egy beadvánnyal fordult a hatósághoz, melyben hivatalos formában is felhívja a figyelmet az említett problémákra

és kérni fogja, hogy vegyék ezeket figyelembe az engedélyezési eljárás során.

Emellett más, a kérdésben érintett hatóságokat is értesítenek a jelzett problémákról bízva abban, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak erre a kérdésre és nem mulasztják el a közvéleményt tájékoztatni az ügy állásáról – írta közleményében Babos Krisztina.