Még az ősszel elkezdődik a váradi püspöki palota felújítása

Krónika 2017. október 08., 14:33

Idén ősszel elkezdődhet a nagyváradi római katolikus püspöki palota felújítása, de a magyar kormány Szent László lovasszobrának a nagyváradi várban való felállítását is támogathatja.

Fotó: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Még az ősszel elkezdődik a nagyváradi római katolikus püspöki palota felújítása, amelyre a magyar kormány kétmilliárd forintos támogatást biztosított. Ugyanakkor van remény arra, hogy Magyarország támogatja a nagyváradi magyarság rég dédelgetett álmát, a Szent László-szobor felállítását.

Többek között ezekről is szó esett Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a nagyváradi római katolikus püspöki palotában tett hétfői magánlátogatásán,

ahová a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitójáról érkezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kíséretében.

Az egyházmegye hírportálja által közölt beszámoló szerint

Böcskei László megyés püspök munkatársaival a palota bejáratánál fogadta a vendégeket, majd a díszteremben, egy történelmi, kulturális és művészeti szempontból is reprezentatív helyen folytattak beszélgetést.

Az egyházmegye elöljárója ismertette a palota visszaszolgáltatásának részleteit, kiemelve Tempfli József püspök érdemeit ezen a téren. Lakatos Attila történész a katolikus egyháznak a régióban betöltött szerepét mutatta be, hangsúlyozva a püspöki palota fontosságát és célját, amit az építők megálmodtak számára.

Csorba Sándor levéltáros vette át a szót, aki a palota felújítási tervét mutatta be, röviden ecsetelve azokat a funkciókat, amelyek által az értékmegőrzés és a közösségépítés helye lesz ez az épület.

Egyrészt a püspöki palota falai között folytatódik az egyház több évszázados jelenléte és tevékenysége, a kiállító- és előadótermek által közkinccsé válik az egyház kulturális öröksége, a különböző műhelyek biztosítják majd a tehetségek felkarolását, a tervezett vendéglátóipari egységeket pedig szintén a közösség szolgálatába állítják majd.

Fotó: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A megyés püspök köszönetet mondott a magyar kormánynak az anyagi támogatásért, amely nélkül lehetetlen volna a tervezett felújítás megvalósítása.

Egy személyes beszélgetés során ugyanakkor Orbán Viktor kormányfő külön kitért a magyar nyelvű katolikus oktatás helyzetére, a más kisebbséghez tartozó hívek lelkipásztori ellátására, illetve a szórványban tapasztalható egyéb kihívásokra.

A püspöki kápolna bemutatását követően

a vendégek megtekintették a palota bejáratánál kiállított Szent László lovasszobor makettjét, majd a Varadinum Alapítvány kuratóriumának képviselői a szoborra vonatkozó tájékoztatót adtak át.

A látogatás lezárásaként a küldöttség a székesegyházba látogatott, ahol lerótták tiszteletüket Szent László király ereklyéje előtt.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Böcskei László a Reggeli Újság napilapot arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor biztosította: a magyar kormány és személyesen ő is minden lehető segítséget megadnak ahhoz, hogy Szent László lovasszobra mielőbb ott állhasson a nagyváradi várban, amely egykoron szent királyunk nyughelyéről szolgált.